Home > Analys: Byggbolaget Skanska är nära viktiga säljsignaler

Analys: Byggbolaget Skanska är nära viktiga säljsignaler

Skanska B har efter en bra inledning på börsåret 2012 sedan haft en betydligt sämre börsutveckling. Aktien är i år ner med 9,6 procent, räknat på kursen i skrivande stund på 103,1 kr, medan OMXS30 istället gått upp med 5,9 procent.

Ett tecken på Skanska aktiens svårigheter att ta fart uppåt visade sig efter det att aktien fått köpsignaler i september och bara klarade av att gå upp till motståndsområdet vid ca 112-113  kr. Se vår analys av Skanska den 14 september. Det var ett tydligt svaghetstecken från aktien att uppgången stannade av redan vid första bästa motståndsnivå.

Skanska har sedan dess bildat något som liknar en huvudskuldra-formation. Skulle aktien etablera sig under stödet vid ca 100 kr får aktien en viktig säljsignal. Särskilt om detta sker under en stor handelsvolym. Med tanke på att OMXS30 ser ut att kunna gå ner en hel del, se analysen av OMXS30 den 8 november, och att ett flertal andra aktier redan har fått säljsignaler, så är risken överhängande att även Skanska bryter ner.

Storleken på de formationer säljsignalen i så fall kommer ifrån indikerar en nedgångspotential till ca 87-89 kr. Skanska har emellertid en viktig stödnivå redan vid ca 93 kr och lite äldre stödområden vid ca 91 kr och ca 84-85 kr.

Sammantaget gör detta att vi först och främst siktar på en nedgång till ca 93 kr om Skanska etablerar sig under 100 kr stödet. Skulle sedan även denna stödnivå brytas siktar vi på en nedgång till ca 84-91 kr området.

Observera dock att det inte innebär att kursrisken är över och att Skanska med automatik får några köpsignaler bara för att aktien eventuellt skulle komma ner till 84 kr. Etablerar sig Skanska sedan under även det långsikigt viktiga stödet vid ca 84 kr får aktien nämligen nya säljsignaler.  I så fall skulle detta indikera en relativt stor nedsida för aktien. Så det blir viktigt att bevaka hur aktien beteer sig om den skulle komma ned till 84-91 kr området innan man köper.

För att Skanska B i detta läget ska få köpsignaler måste den etablera sig över motståndsområdet vid ca 106 kr. Gör den det, mot vår förmodan, så siktar vi på en uppgång till motståndsnivån vid ca 112 kr.

Stänger Skanska B under 100 kr rekommenderar vi att man säljer aktien. Blankar man då också aktien kan man sedan sikta på en nedgång till i första hand ca 93 kr och i andra hand ca 84-91 kr. För att få en ok risk-reward relation på en sådan blankning bör man sätta sin stop loss relativt tajt. Till exempel om aktien skulle stänga över 103 kr.

Ett alternativ är att använda eventuella rekyler upp till motståndsområdet vid ca 106 kr för att sälja eller blanka aktien. Stop loss i så fall om aktien stänger över 106 kr. Flytta sedan ner era stop losser allt eftersom positionen visar mer och mer vinst.

Analys Skanska
Skanska B (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.