Home > Analys: Caterpillar i intressant läge för kortsiktig nedgång

Analys: Caterpillar i intressant läge för kortsiktig nedgång

Caterpillar har gått starkt sedan mitten på januari och befinner sig i en större rekyl uppåt. Rekylen har dock inte varit och kommer sannolikt inte att ske utan motgångar. Läge att titta på möjligheter att korta då vi bör stå inför en sväng nedåt i pris.

Få Minianalys Aktier Global automatiskt till din e-post varje vecka! 

Tidscykler

Caterpillar är har en hel del intressanta cykler som är värda att ta i beaktande. För det första kan vi konstatera att det inte är sannolikt att botten från i Januari utgjorde ett optimalt köpläge ur ett längre perspektiv eftersom cyklerna  i tid räknat inte gick i mål då. Vi förväntar oss förr eller senare en dragning nedåt igen i ett senare läge, detta utan att dessförinnan ha utmanat topparna från i september 2014 i någon större utsträckning. Vi är alltså sannolikt fortfarande i en björnmarknad och aktien står inför nya utmaningar längre fram.

Nästa konstaterande vi med stor sannolikhet kan göra är att vi fick en större botten den 20 januari i år, vi söker nu en rad relationer. Dels till denna större cykel men även till den avslutande cykeln på nedgången som förfaller ha tagit 239 dagar. Vi har ännu inga träffar som indikerar att uppgången sedan i januari är över.

Ser vi till de kortare cyklerna fick vi den 27 juli in en intressant relation med toppen från i april, dessa står i 360 graders relation med varandra och indikerar att en rekyl nedåt är i antågande.

Får vi fortsatt nedgång från idag och framåt söker vi en möjlig botten för större vändning uppåt kring följande datum, 15 augusti, 5 september samt 5 oktober.

Caterpillar (dagsdiagram)
Caterpillar (dagsdiagram)

Pivots

Att en större våg nedåt tog slut i januari i år kan vi nu i efterhand tydligt konstatera i och med rörelsen från $111 till $57 som står i en 180 graders relation. Den viktigaste nivån i dagsläget är dock $81 på vilken aktien stängde igår. Etablerar sig Caterpillar under $81 bör vi se en fortsatt rörelse mot $77, $73 och $69.

På ovansidan har vi närmaste motstånd vid $86.

Vågmönster

Den i dagsläget nu mest sannolika tolkningen givet tidscykler och prisnivåer är att vi den 19 april i år fick in en topp efter en femvågssekvens uppåt. Därefter följde en nedgång som var en första våg i en rekyl på uppgångsfasen, även denna kom i fem vågor och efter fem vågor ned bör det komma mer.

Då tidscyklerna indikerar en lite större topp den 27 juli är det inte osannolikt att den avslutande rekylvågen nedåt är i antågande, även denna bör komma i fem vågor och ta sig ned mot $69 där den första rekylvågen såg sitt avslut.

Formationen vi söker är en enkel Elliott ABC-våg med en långsiktigare bullish tilt, vilket stämmer bra in på tidscyklerna.

Tekniska indikatorer

Att vi är i en större rekyl uppåt bekräftas av de glidande medelvärdena, 50 samt 200 dagars som båda är stigande.

Den indikator som styrker det kortsiktigt negativa scenariot bäst är oscillatorerna Relative strength index samt Slow stochastic indikatorn. Framförallt är det Stochastic-indikatorn som avgett en negativ divergens inför toppen den 27 juli. Vi förväntar oss att denna blir nedpressad innan nästa fas uppåt kan ta vid.

Tittar vi på Bollingerbanden® kan vi se att dessa har börjat dra ihop sig, vilket indikerar att kraften i den stigande trenden håller på att avta. Likaså fick vi en stängning över den översta bandet inför den senaste toppen, vilket tyder på överdrivet köpande vid det tillfället.

 Caterpillar – en överblick
Entré sälj $81.00 Ticker CAT
Målkurs $69.00 Marknad NYSE
Nödutgång $86.00 P/E 23.10
Senaste $81.24 Direkt avk. 3.8 %

Summering

Vi har ett intressant läge att gå kort i Caterpillar om priset etablerar sig under $81, efter den 2 augusti (från idag). Om så sker söker vi oss nedåt mot $77, $73 och $69 intill 15 augusti, 5 september samt 5 oktober.

Nödutgången i form av en stop-loss kan initalt placeras vid $86 med sedan flyttas till en daglig stängning över $81 när den första målnivån vid $77 har passerats.

Om Caterpillar klarar att hålla sig över $81 är sannolikheten för fortsatt uppgång mot $86 och $91 i första hand.

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto