Home > Analys: Chesapeake Energy, ett turn-around case med potential

Analys: Chesapeake Energy, ett turn-around case med potential

I spåren av fallande oljepriser sedan toppen 2008 har en hel del bolag i energisektorn tagit våldsamt med stryk. Idag tar vi en titt på Chesapeake Energy som befinner sig i ett mycket intressant läge för fortsatta uppgångar över tid.

Få Minianalys Aktier Global automatiskt till din e-post varje vecka! 

Tidscykler

Historiken i Chesapeake Energy är lång och någonting som vi kan dra nytta av. I slutet på 90-talet påbörjades en enorm uppgångsfas i både oljepriset och i ovan nämnda bolag. Uppgången nådde till slut en topp under sommaren 2008, den hade då pågått i 3 164 kalenderdagar.

Från den påföljande kraschbotten 2008 påbörjades en lång konsolidering som pågick ända till sommaren 2014, då en 6 års rörelse i sidled såg sitt slut. När toppen väl satt hade björnmarknaden pågått i 2 552 kalenderdagar. Vi söker från denna punkt en relation med 2 552, vilket vi fick på den 599 kalenderdagen vilket var den 11 februari tidigare i år.

När vi nu summerar antalet dagar i nedgångscykeln landar vi på 3 151 dagar, inte perfekt, men givet det långa tidsspannet och allt annat som faller på plats så är det nära nog så att den 360 graders relationen som vi får träff på i februari i år får antas vara på plats! Det förfaller utifrån denna beräkning som att vi har en botten av större dignitet på plats.

Chesapeake Energy dagsdiagram
Chesapeake Energy dagsdiagram

Pivots

Till att börja med noteras det intressanta sambandet mellan toppen på $74 som ligger $1 ifrån ett 360 graders samband med antalet dagar i den sista nedgångsfasen. Om än att betydelsen av sambandet är något oklart så är det där.

Botten den 11 februari i år kom in på 1.50, utifrån denna punkt har vi en rad viktiga nivåer. Toppen från i april i år på $7.59 saknar relevant relation med botten från 11 februari. Antagandet är därför att vi minst ska stämma av $7.97 nivån i framtiden.

Kortsiktigt handlas aktien nu kring $5.89 vilken måste tas ut för fortsatt uppgång mot $6.90 och då $7.97. Tas den sist nämnda nivån ut tar vi sikte på $9.16.

På nedsidan vill vi i detta läge se att $4.10 håller för framtida test. Innan dess finns ett stöd på $4.94.

Vågmönster

I och med cykelträffarna så är vågräkningen från botten 1999 intill februari 2016 relativt tydlig. En impulsvåg toppade 2008, och en korrektiv sekvens avslutades med en klassisk ABC våg nu i februari. Det ska alltså, över tid, sannolikt röra sig i en positiv riktning.

Från botten i februari kan det vara så att vi har en första våg som avslutades i mars, rörelsen därefter får givet cykelanalysen och femvågsrörelsen från toppen den 28 april till botten den 23 maj tolkas som en expanderande flat med en positiv tilt. Rörelsen från botten den 23 maj har därmed förutsättningar att vara början på en stor tredjevåg.

Tekniska indikatorer

I fallet med en aktie som potentiellt står inför ett stort bryt uppåt finns inte någon större uppsida med att nagelfara oscillatorer och liknande, för kommer en svepande och långdragen uppgång kommer dessa ligga och rulla på överköpta nivåer under långa perioder.

Vad som dock kan vara av intresse är det faktum att 50 dagars glidande medelvärde nu ligger över det 200 dagars glidande medelvärdet som dock är fortsatt sluttande.

Chesapeake Energy – en överblick
Entré köp $4.94 Ticker CHK
Målkurs $7.97 Marknad NYSE
Nödutgång $4.10 P/E N/A
Senaste $5.91 Direkt avk. 1.1 %

Summering

Om vi skulle eliminera bolagsspecifika risker och titta på energisektorn i stort ser saker och ting mycket positiva ut relaterat andra sektorer. Detta är, av de sektorer som jag bevakar, i särklass den med mest potential på de flesta tidsramar.

När det gäller Chesapeake Energy i det kortare perspektivet finns det en lite större risk för bakslag så länge som $5.89 inte tas ut och priset etablerar sig ovanför denna nivå. Idealt, skulle aktien nu i detta läget falla tillbaka till $4.94 där man kan söka långa positioner. En nödutgång i form av en stop-loss kan placeras vid $4.10. Målet är initialt satt till $7.97.

Får vi ingen dragning nedåt utan priset etablerar sig ovanför $5.89 i närtid är det signaler om fortsatt uppgång. Stop-lossen bör då flyttas upp till $4.94.

Chesapeake Energy är en väldigt volatil aktie och bolaget som sådant brottas med stora utmaningar. Positioner i denna aktien bör vara ganska små. Stoppen blir vid, vilket man bör ta höjd för i sin positionsstorlek.

 

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto