Home > Analys: Danska Vestas Wind System närmar sig viktiga motståndsnivåer

Analys: Danska Vestas Wind System närmar sig viktiga motståndsnivåer

Vestas Wind Systems A/S (OMX: VWS) är en dansk tillverkare av vindkraftverk, som ger elektrisk energi. Firman anses som en av världens ledande inom sitt fält och är det största bolaget räknat i antal installerade enheter. År 2010 hade Vestas installerat fler än 41 000 vindkraftverk i 65 länder på 5 kontinenter.

Den långa trenden i form av 200 dagars glidande medelvärde är stigande. Den korta trenden i form av 40 dagars glidande medelvärde är stigande.

Vi har vid åtskilliga tillfällen skrivit om aktien vilket har sin naturliga förklaring i dess enorma volatilitet och därmed handelsmöjligheter. Exhaustion gapet som visades 7 nov 2012 gav en tidig varning på att en botten var inom räckhåll och aktien har därefter gått mycket starkt på börsen. Aktien handlas i en tydligt stigande trendkanal där den procentuella skillnaden mellan kanaltak och kanalbotten är stor, det finns med andra ord goda vinstmöjligheter om man lyckas tajma sina köp rätt. Aktien börjar nu närma sig starka motstånd i form av taket i det senaste årets större sidåtgående rörelse vid 50 DKK, samt taket i den stigande trendkanalen från november månad vid 54 DKK.

Det är sannolikt att endera av dessa nivåer stoppar den nuvarande stigande rörelsen och påbörjar en rekyl. Denna rekyl kan ta aktien ned mot det starka stödet vid 40 DKK vilket i sådana fall skulle utgöra ett optimalt köpläge.

Vi rekommenderar att man har aktien under bevakning och plockar hem åtminstone en del av vinsten vid dessa motstånd. Ett möjligt scenario är en temporär lyckorusning så kallat overshoot ovanför det första motståndet runt 50 DKK för att ta sig upp mot taket i den kortare trendkanalen vid 54 DKK, detta skulle i sådana fall utgöra ett optimalt läge att plocka hem en del av vinsten.

Så länge som aktien handlas ovanför den stigande trenden vid 40 DKK räknar vi med högre kurser på sikt.

(Dagsdiagram)
(Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto