Home > Analys: Danska Vestas Wind Systems vid kritisk nivå

Analys: Danska Vestas Wind Systems vid kritisk nivå

Danska Vestas Wind Systems har de senaste dagarna närmat sig en nivå som tidigare medfört stora kursrörelser.

Vestas Wind Systems A/S (OMX: VWS) är en dansk tillverkare av vindkraftverk, som ger elektrisk energi. Firman anses som en av världens ledande inom sitt fält och är det största bolaget räknat i antal installerade enheter. År 2010 hade Vestas installerat fler än 41 000 vindkraftverk i 65 länder på 5 kontinenter.

Den långa trenden i form av 200 dagars glidande medelvärde är fallande och har tidigare agerat som bromskloss vid kortsiktig köp eufori.

Vestas är en av de mer volatila aktierna på börsen, man får ha is i magen då kasten är tvära och snabba.  Hög volatilitet skapar också goda trading möjligheter och denna aktie är troligtvis en favorit bland dagshandlarna.  En botten gjordes under juli månad och fem veckor senare var kursen dubblad. En större rekyl ned mot utbrottsnivån runt 34, från 51 kr gjordes på sju dagar vilket återspeglar den enorma volatilitet aktien har.

Aktien är i dagsläget vid samma nivå som startade uppgången i augusti och september i år. Är det dags igen för uppgång? Är förutsättningarna desamma? Jag vill hävda att förutsättningarna är något förändrade. Augustiuppgången var en klassisk forcering av ett motstånd från en bottenformation där en köpsignal utlöstes. September uppgången var ett åter-test av denna köpsignal för att avgöra styrkan i köptrycket. Ett andra test av stödet nu i dagarna sker från en lägre topp vilket indikerar avtagande köpkraft.

När aktien tidigare varit runt 34 kr nivån har aktien snabbt sökt sig härifrån och priset har inte accepterats. Idag är det fjärde dagen aktien ligger härnere och en kortsiktig konsensus råder om rättvist pris. Är det lugnet före stormen?

Bryts stödet mer än marginellt är det sannolikt att aktien är på väg mot nästa jämvikts område runt 30kr. Skulle aktien försöka sig på en uppgång orkar den troligtvis inte längre än till det 200 dagars glidande medelvärde runt 44kr.

Vi rekommenderar att man avvaktar utvecklingen, ett genombrott av stödet vid 34 kr med god marginal och ett återtest underifrån skulle kunna utgöra en säljsetup.

Vestas Wind systems (Dagsdiagram)
Vestas Wind systems (Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto