Home > Analys: Deutsche Bank får bottenkänning, något stort på gång?

Analys: Deutsche Bank får bottenkänning, något stort på gång?

Deutsche Bank står uppenbarligen inför stora utmaningar, vilket inte minst syns i aktiekursen som har kollapsat ihop mer eller mindre fullständigt. För den mer långsiktiga kan det finnas all anledning att ha koll på detta papper då det, om bolaget klarar livhanken, har stor potential.

Få Minianalys Aktier Global automatiskt till din e-post varje vecka! 

Tidscykler

När Deutsche Bank gjorde en lågpunkt den 30 september fick vi en träff på en hel rad olika samband som kan ha satt stopp, men som framförallt indikerar en reaktion av större dignitet i marknaden.

Vi har som det ser ut goda indikationer på att cykeln från den 17 januari 2014 är klar, och därmed även cykeln från toppen i mars tidigare i år.

För er som är intresserade av detaljerna så följer en kort redogörelse nedan;

622 dagars nedgång från topp till botten i finanskrisens spår 2007 till 2009 står i 360 graders relation till påföljande fas intill den 30 september i år på 2 814 dagar.

Från toppen under finanskrisen intill toppen 2014 på 2 448 dagar har vi en relation på 360 grader med den påföljande nedgången på 989 dagar.

Vi har sedan en cykel som inte träffar särskilt perfekt, men som likväl kan ha infunnit sig. Det handlar om antalet dagar från botten i januari 2009 intill toppen 2014 på 1 826 dagar som möjligen står i relation med det totala antalet dagar i hela nedgången från finanskrisen till botten nu i september, 3 436.

Deutsche Bank Dagsdiagram
Deutsche Bank Dagsdiagram

Pivots

Toppen den 17 januari 2014 kom in på €40, 180 grader om detta värde finner vi €11. Den 30 september öppnade DBK på ca €10.50 vilket kan antas vara nära nog för att indikera en komplett cykel.

Samma förhållande gäller mellan toppen den 14 mars i år som kom in på nära €19 som ligger 180 grader om €11. Detta samband ökar sannolikheten för att även denna cykel är klar.

På nedsidan är nu €10 absolut kritiskt för ett positivt förhållningssätt till Deutsche Bank.

På uppsidan har vi €15, €18 och området kring €26 – €27 om det skulle bära så långt.

Skulle €10 – €11 zonen falla för ytterligare säljtryck så är €8 en nivå som kan bli aktuell eftersom detta är nästa 360 graders relation med toppen inför finanskrisen.

Vågmönster

Givet våra tidscykler är vi mer eller mindre säkra på att den björnmarknad som startade i och med finanskrisen avslutade sin första fas nedåt redan 2009. Sedan dess har vi haft en rekyl på den nedgången som satte en topp i en våg B i januari 2014. Vi är nu i, eller har nyss avslutat den sista våg C i hela nedgången.

En alternativ tolkning är att vi är i en ännu större komplex rörelse som ska avsluta den fas som inleddes med lågpunkten i januari 2009. I så fall finns det trots allt goda möjligheter till en större uppgång innan en avslutande nedgång skickar Deutsche Bank mot €8-nivån.

Deutsche Bank Veckodiagram
Deutsche Bank Veckodiagram

Tekniska indikatorer

De tekniska indikatorerna i form av RSI och Slow stochastic indikatorn är på dagsbasis ingenting som vi i nuvarande situation ska fästa alltför stor vikt vid. Tittar vi istället på månads- och veckobasis har vi en betydligt mer intressant bild av läget då vi på månadsdiagrammet har en positiv divergens i RSI och på veckobasis även på Stochastic indikatorn. Ur ett längre perspektiv skvallrar detta om att en större rekyl kan vara nära, björnarna är varnade.

Deutsche Bank – en överblick
Entré köp € 11 Ticker DBK
Målkurs € 18 Marknad DAX
Nödutgång €10.50 P/E -84.6
Senaste €12.31 Direkt avk. 0.0 %

Summering

Idealt så får vi nu en bottenformation i DBK inför ett brott uppåt, dvs ett lyckat återtest av den nyss satta botten. En regel man kan använda sig av är om nuvarande cykel uppåt klarar av att hålla i sig längre än vad den avslutande fasen i senaste nedgången gjorde. Från den 8 september intill den 30 september har vi 22 dagar, vilket innebär att högre priser efter den 22 oktober är ytterligare indikation på att vi är något på spåret. Planen är att söka läge för att gå lång DBK över €11, med en stopp-loss vid stängning under €10.50 för en potentiell uppgång på minst 200 dagar med siktet inställt på €18-nivån till att börja med.

Risken i Deutsche Bank är väldigt hög och aktien är givet sin situation väldigt volatil varför man om man tar positioner bör hålla sig till mindre storlek än vanligt.

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto