Home > Analys: Dipp i Monster Beverages har skapat intressant läge för köp

Analys: Dipp i Monster Beverages har skapat intressant läge för köp

Många aktier på de amerikanska marknaderna börjar se misstänkta ut för en större vändning nedåt, men att försöka pricka toppen är sällan rätt strategi. Det finns alltid möjlighet för ytterligare en sväng i trendens riktning, denna gång för Energidryck-företaget Monster Beverages!

Få Minianalys Aktier Global automatiskt till din e-post varje vecka! 

Tidscykler

Även om det generellt heter att vi har varit i en bull market sedan 2009 så stämmer detta på långt ifrån alla sektorer, men i fallet med Monster stämmer det bra.

Nuvarande cykel i Monster startade 2008, i det större perspektivet söker vi därför relationer med tiden från denna lågpunkt intill botten i november 2012 som sparkade igång den nu pågående större cykeln. Toppen från augusti i år kom förvisso in kusligt exakt på en 90 graders relation, men det duger inte för att ha avslutat den stora trenden utan nästkommande tidpunkt av dignitet infaller den 27 november.

I nästa steg tittar vi på cykeln från november 2012, och finner då att närmaste relevanta tidpunkt infaller den 9 november.

Vi söker även relationer i cykeln som startade den 11 februari i år, hållpunkter är i detta fall 8 oktober, 1 november och 2 december.

Sett till ovan så borde det fortsatt vara positivt för Monster Beverages, och på mer eller mindre samtliga tidsrymder pekar tiden för fortsatt uppgång. Notera att lågpunkten den 14 september kommer in på 180 grader med augustitoppen!

Monster Beverages dagsdiagram
Monster Beverages dagsdiagram

Pivots

Lågpunkten 2008 kom in på cirka $10, de röda linjerna står i 360 graders relation till denna och markerar potentiella slutdestinationer. De blåa linjerna står i 360 grader till lågpunkten från 2012. Toppen i augusti på $167 står inte i tydlig relation till någon av dessa. Varken tid eller pris har alltså på ett klockrent sätt markerat att vi sett slutet på endera av dessa större cykler.

Botten i februari kom in på $113 och kan, lite beroende på hur man bedömer läget anses eller i varje fall argumenteras ligga i en 360 graders relation med stängningspriset från i augusti på $163. Det kan vara så att vi inte ska mycket högre än så, det innebär dock inte att trenden som sådan är över. Det är inte omöjligt att till exempel får ett återtest av $163 nivån inom kort och en dubbeltopp.

Högsta priset, intradag den 5 augusti var $166.50 ($167) som står i 180 grader med lågpunkten från 14 september. Tid och pris är tydligt aktivt vid detta tillfälle och det förefaller ha varit en relevant träff.

Vågmönster

När det gäller våganalysen så är det en hel del som indikerar att vi kan stå ganska nära en större rekyl och bear market i Monster. Tolkningen är att vi är inne i den sista vågen av cykeln som startade 2012, som i sin tur kan vara den sista cykeln i vågen som startade 2008. Hoppet står egentligen till den nu pågående cykeln från botten i februari som vaggar på ett intressant sätt.

Marknaden svänger fram och tillbaka och tar nu för andra gången en djupdykning som indikerar någon form av avslutande fas alternativt att det bygger för en riktigt monsteruppgång genom att skapa förutsättningar för en förlängd tredjevåg uppåt.

Vi håller oss av försiktighetsskäl till en balanserad tolkning som innebär att den senaste nedgången var en våg fyra innan en femte och avslutande våg uppåt.

En alternativ och negativ tolkning skulle kunna vara att vi sedan i slutet på förra året är inne i en större korrigering med positiv tilt, i så fall är vi sannolikt på väg ned mot $127 och $106 innan vi vänder uppåt igen.

Tekniska indikatorer

Vid lågpunkten i mitten på september hade vi oscillatorerna på översålda nivåer, dessa har nu vänt uppåt vilket indikerar att vi kan ha fått en lågpunkt.

50 dagars glidande medelvärde har vänt nedåt, vilket indikerar att den medellånga trenden nu är negativ. 200 dagars har en marginellt negativ lutning vilket än så länge indikerar en marknad som är trendlös. Positivt är att 50 dagars handlas ovanför 200 dagars och att situation i sig alltså inte ännu genererat en negativ signal från detta perspektiv.

Vid lågpunkten den 14 september stängde Monster nedanför det lägre BollingerBandet®, vilket indikerar att marknaden fallit för mycket för snabbt. Ofta uppstår denna situation inför en större rekyl och i rätt sammanhang även en större vändning.

 Monster Beverages – en överblick
Entré köp $147 Ticker MNST
Målkurs $163 Marknad Nasdaq
Nödutgång $142 P/E  46.11
Senaste $147.10 Direkt avk. N/A

Summering

Det mesta pekar fortfarande uppåt för Monster. Det som kan dribbla bort oss är det alternativa vågscenariot som öppnar för en kraftfull nedgång innan en vändning uppåt sedan augusti toppen. Vi har dock relevanta faktorer som talar för en lågpunkt i mitten på september.

Tid och pris stämmer, vågmönstret har mer att ge, vi har inga tydliga samband för att vi är klara på uppsidan avseende tiden dock eventuellt på pris. Slutsatsen är att vi kan vara optimistiska så länge som lågpunkten från i september håller, vilken också får fungera som en stopp om vi får en stängning under $142. På uppsidan tar vi i första hand sikte på $163. Tidsmässigt zoomar vi i första hand in på den 7 oktober. Planen är således att köpa kring nuvarande nivå på $147 alternativt att man avvaktar en stängning och etablerad prisbild ovanför $151.

Oavsett vilken väg marknaden tar är misstanken att det kan röra sig väldigt fort framöver, varför risk så väl som potential är större än vanligt. Man kan tänka sig att man avvaktar utkomsten av FED-mötet idag innan man ger sig in.

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto