Home > Analys: Dödskors i Tesla signalerar svaghet

Analys: Dödskors i Tesla signalerar svaghet

Det rullar fler och fler Teslas på våra vägar och många tycker nog det skulle vara kul att äga aktier i bolaget, men det är långt ifrån säkert att det skulle bli en behaglig resa. Signalerna för aktien ser relativt dystra ut på medellång sikt och efter sitt andra dödskors på mindre än tre månader kan det vara lämpligt att ha en strategi för nedgång.  

Få Minianalys Aktier Global automatiskt till din e-post varje vecka! 

Tidscykler

Tesla satte en topp av större dignitet den 4 september 2014 och det finns i dagsläget inga tydliga signaler på att trenden är på väg att brytas.

Tidpunkter för när detta kan bli aktuellt är i första hand tiden runt den 5 december, 9 februari samt 24 april.

Slutsatsen av tidsanalysen är att vi är i en fortsatt negativ trend intill dess att vi kan finna intressanta samband som talar för motsatsen.

Tesla Dagsdiagram
Tesla Dagsdiagram

Pivots

Som vi kan se i grafen ovan reagerar Tesla väldigt fint på våra pivots. Som exempel kom toppen 2014 kom in på nära nog $289 och botten den 11 februari kring $145 vilka står i 180 graders relation till varandra.

Toppen i april i år stänger förvisso en dag över $259 men förnekas därefter fortsatt uppgång, i och med den träffen är prisobjektivet från botten vid $145 den 11 februari uppnått och signalerar redan vid detta tillfälle att rekylen är över!

Från $259 i april letar sig marknaden sedan ner mot $197 som även detta signalerar en komplett cykel. Det är nu det blir intressant. Om $197 håller ser det ok ut för Tesla tillsvidare, men om denna nivå bryts bör det fortsätta ned mot $169, $145 och idealt på sikt även till $121. Vi återkommer alldeles strax till den sistnämnda nivån.

Vågmönster

Det är utifrån Elliotts vågteori inte någon uppseende sak att konstatera att toppen 2014 är av en relativt stor dignitet då man kan tolka in en komplett bull-cykel in mot denna tidpunkt. En ofta använd tumregel i dessa sammanhang är att marknaden åtminstone korrigerar ner till fjärde våg av lägre dignitet och botten för denna finner vi vid $121.

När det gäller rörelsen från toppen 2014 är tolkningen att vi är i den sista fasen av nedgången, en så kallad C-våg, och på lång sikt söker vi alltså en lågpunkt kring $121.

På kortare sikt har vi faktiskt en situation där vi från botten den 11 februari har lyckats bygga högre bottnar, dock så lyser de högre topparna i respektive cykel med sin frånvaro.

Utifrån ovan kan vi konstatera att det ser negativt ut på längre sikt, men att det kan fortsätta dra sig uppåt så länge som bottnarna kring $197 håller.

Tekniska indikatorer

Dödskorset definieras som att 50 dagars bryter ned under ett fallande 200 dagars glidande medelvärde. Signalen i sig är ofta reaktiv och talar egentligen bara om att det är läge att söka korta positioner vid tillfälle, inte nödvändigtvis exakt vid det tillfälle när signalen är på plats. Nu är det dock andra gången på 3 månader som detta sker! Får vi ytterligare bekräftelse från priset signalerar detta just nu en förhöjd risk för accelererande momentum på nedsidan.

Tesla – en överblick
Entré sälj $197 Ticker TSLA
Målkurs $169 Marknad NASDAQ
Nödutgång $215 P/E N/A
Senaste $211.42 Direkt avk. 0.0 %

Summering

Det ser jobbigt ut för Tesla, men den kortsiktiga bilden ger möjligheter för att tolka in mer uppsida så länge som $197 håller. Dagen när $197 bryts och priset etablerar sig under denna nivå är signalen för fortsatt nedgång på plats. Vi siktar initialt mot den första pivoten vid $169. Får vi ingen träff med tidscyklerna kring 5 december så kan man sikta på ytterligare nedgång intill nästkommande tidpunkter i februari och april.

 

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto