Home > Analys: Electrolux i blankningsläge

Analys: Electrolux i blankningsläge

Hans Stråberg som var vd för Electrolux mellan 2022 och 2010 sålde alla sin aktier i Electrolux någon gång före årsskiftet. Han kommenterar för di.se att: ”Det stämmer. Jag har sålt. Det här är aktier som jag köpt under en 30-årig period. Det finns ingen dramatik i detta. Jag har använt pengarna för att investera vidare i egen verksamhet. Vi har alla begränsade resurser. Försäljningen har inget med Electrolux att göra, tvärtom”.

Tja, vad ska han säga? Inte kan han säga att han är tveksam till bolagets framtidsutsikter eller att aktien är för dyr? Han sitter ju i huvudägaren Investors styrelse.

Försäljningen var dock synnerligen vältajmad. Använder han måhända teknisk analys? I slutet av december låg kursen kring 2012 års högsta nivåer. Som vi skrivit i vår analys av Electrolux den 4 februari så fick aktien dessutom en köpsignal under mycket låg handelsvolym den 18 december. Köpsignalen visade sig vara falsk då aktien sedan snabbt vände ner och istället fick en säljsignal. En falsk köpsignal kan som bekant betraktas som en extra stark säljsignal.

Nedgången som följt har sedan dessutom skett under betydligt större handelsvolym vilket förstärker signalvärdet på de säljsignaler som sedan kommit slag i slag.

Läget i Electrolux B är nu att aktien gjort en rekyl upp till motståndsområdet vid ca 168 kr. Uppgången har skett under fortsatt låga handelsvolymer vilket förstärker intrycket av att detta endast är en uppåtrekyl och inte starten på någon beständig uppgång.

Stochastic-indikatorn har också kommit upp på höga nivåer och indikerar därmed att aktien börjar bli något överköpt.

I vår analys den 4 februari rekommenderade vi också att man skulle ta hem vinsten på blankningar vid dåvarande nivå kring ca 154 kr. Det såg nämligen ut som om aktien skulle kunna göra en en uppåtrekyl till motståndsområdet kring ca 164-168 kr där man skulle kunna blanka aktien på nytt. Nu har detta alltså också skett. Aktien var uppe på 167,3 kr som högst igår och handlas i skrivande stund på 164,5 kr.

Electrolux B har alltså kunnat och kan fortfarande blankas med en vettig riskreward-relation. Sikta i så fall på nedgångar till i första hand februari botten kring ca 152,5 kr eller till stödnivån kring ca 150 kr.

Skulle aktien etablera sig under stödnivån vid ca 150 kr får aktien nya starka säljsignaler. Då kan man sikta på nedgångar till stödnivån vid ca 123.
Stop loss på blankningar om aktien etablerar sig över motståndsnivån vid ca 168 kr. Risken finns då nämligen att aktien kan slå upp till motståndsnivåerna kring ca 175-178-179 kr.

Att ta position
Handla Electrolux för uppgång med tex. BNP Paribas MINILONG ELUX BP1
Handla Electrolux för nedgång med tex. BNP Paribas MINISHRT ELUX BP1
Analys Electrolux
Electrolux B (Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto