Home > Analys: Elekta aktien närmar sig fördelaktigt säljläge.

Analys: Elekta aktien närmar sig fördelaktigt säljläge.

Elekta aktien utlöste en stark säljsignal i kölvattnet på en vinstvarning i februari och handlas i en fallande trend. Aktien börjar närma sig utbrottsnivån underifrån vilket har omvandlats till ett stark motstånd och en attraktiv ingångsnivå för en blankningsposition.

Anledningen till vinstvarningen är lägre levererade volymer av gammakniven än förväntat och negativa valutaaffekter. Bolagets ebita för det tredje kvartalet (november-januari) blev enligt bolaget 340 miljoner kronor, mot färska SME-förväntningar på 565 miljoner. Vidare spåddes försäljning under innevarande räkenskapsår öka med bara 7 procent, mot en tidigare prognos på 10 procent.

Elekta aktien tillhör numera en av de svagare aktierna på Stockholmsbörsen efter brottet av nyckelstödet runt 92 kr från en större toppformation. Genombrottet är mycket signifikant då ett större gap bildades samtidigt som omsättningen ökade betydligt. Detta indikerar ett kraftfullt sentiment skifte åt det negativa hållet som ofta tar lång tid att bortarbeta, vanligtvis i form av en bottenformation.

Prisobjektivet i toppformationen indikerar en nedgång till skillnaden mellan taket och botten i formation, vilket i detta fall indikerar ett tapp mot 66 kr nivån. Efter säljsignalen sjönk aktien kraftfullt och noterade en lågpunkt på strax under 82 kr. Aktien har därefter stabiliserats och brutit upp från en mindre konsolidering på väg upp för ett avgörande test runt 92 kr nivån som omvandlats till ett kraftfullt motstånd.

Fortsätter upprekylen till 91-92 kr uppstår en fördelaktig ingångsnivå för en blankningsposition. En stoploss placeras förslagsvis över 97 kr. Målkurs på 66 kr.

Aktien handlas på Stockholmsbörsen, under symbol EKTA B

 

Nyckeltal
P/E P/S P/B Direktav. Utdelning Vinst/aktie Eget kapital
28,2 (24,43) 3,1 (2,47) 6,2 (4,29) 2,3 (2,35) 2,00 3,07 13,91
Tal inom parentes avser branschsnitt
(Dagsdiagram)
(Dagsdiagram)
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto