Home > Analys: Elekta närmar sig attraktiv köpzon

Analys: Elekta närmar sig attraktiv köpzon

Elekta AB handlas i en stabilt stigande trend där aktien vid ett flertal tillfällen bekräftat trendstyrkan och vänt upp vid det långsiktigt stigande medelvärdet. Från toppnoteringen för ett par veckors sedan har aktien rekylerat med drygt 10 % och börjar närma sig en stödnivå vilket skapar ett fördelaktigt köpläge.

Elekta AB är ett svenskt företag som främst tillverkar strålkniven Leksell Gamma Knife för behandling av tumörer. Företaget är grundat av neurokirurgen Lars Leksell och sprunget ur hans och fysikern Börje Larssons arbete med att behandla hjärntumörer med hjälp av gammastrålning.

Aktien handlas över det långsiktiga 200 dagars glidande medelvärde. Det kortare 40 dagars glidande är stigande. Långsiktigt stöd finns vid 200 dagars glidande medelvärde runt 101 kr.  Motstånd finns runt tidigare toppnivå vid 115 kr.

Elekta handlas i en stigande trend sedan 2009. Aktien gått från drygt 18 kr till som högst 115.20 kr. Uppgången har varit sund då aktien haft rekyler efter kursstegringar för att på så sätt rebalansera sentimentet i aktien.  Aktier där sentimentet inte justerats på grund av en längre tids uppgång slutar ofta med en större sättning.

Aktien har vid ett flertal tillfällen funnit stöd vid det långsiktigt stigande medelvärdet.  De senaste veckornas nedgång har tagit ned aktien i närheten av en denna potentiella vändningszon vilket skapar ett fördelaktigt köpläge med minimal risk. Vi rekommenderar ett köp runt 101-102 kr med en stoploss på 95 kr.

Vi har en positiv inställning till aktien och ser nedgången som ett tillfälligt hack i en etablerad stigande trend. Så länge som aktien handlas ovanför det starka stödet vid 101 kr ser det ljust ut för vidare uppgång.

Aktien handlas på Stockholmsbörsen, under symbol EKTA B

(Dagsdiagram)
(Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto