Home > Analys: Elekta utlöser stark säljsignal efter vinstvarning

Analys: Elekta utlöser stark säljsignal efter vinstvarning

Elekta-aktien har utvecklats svagt efter ett genombrott av stödet vid det långsiktigt glidande medelvärdet i oktober. En vinstvarning har medfört en kursaccelerering genom nyckelstödet runt 90 kr som utgör nacklinjen i en toppformation, vilket utlöser en stark säljsignal med ett förväntat minimum prisobjektiv på 65 kr.

Elekta-aktien har visat ett större intresse bland läsarna på Tradingportalen och det är återigen dags med en lägesuppdatering med tanke på den ökade volatiliteten de senaste veckorna.

Vi har vid ett flertal tillfällen poängterat att aktien respekterat det långsiktiga 200 dagars glidande medelvärde väl då aktien vänt uppåt 5 gånger efter test av detta. Ett signifikant genombrott av medelvärdet under oktober var första varningstecknet på en svagare utveckling i aktien. Detta bekräftades ett par veckor senare i form av ett misslyckat återtest underifrån.

En potentiell toppformation i form av en huvudskuldra blev allt tydligare i kursdiagrammet och aktiens oförmåga att etablera sig ovanför det långsiktiga glidande medelvärdet talade sitt tydliga språk.

Den 21 februari vinstvarnade aktien vilket ledde till ett signifikant genombrott av nyckelstödet runt 90 kr som utgjorde nacklinjen i huvudskuldra formationen. Aktien har utlöst en stark säljsignal, speciellt med tanke på den kraftiga volymökningen i samband med ett breakaway gap.

Ett prisobjektiv på säljsignalen är skillnaden mellan toppnoteringen runt 115 kr och det brutna stödet vid 90 kr. Vilket ger en förväntad fortsatt nedgång mot 65 kr nivån.

Huvudscenariot är en fortsatt nedgång mot detta prisobjektiv på sikt, men sannolikt först efter ett misslyckat återtest av 90 kr nivån underifrån.

Aktien handlas på Stockholmsbörsen, under symbol EKTA B

Nyckeltal
P/E P/S P/B Direktav. Utdelning Vinst/aktie Eget kapital
27,1 (26,50) 3,0 (2,58) 6,0 (4,38) 2,4 (2,08) 2,00 3,07 13,91
Tal inom parentes avser branschsnitt
(Dagsdiagram)
(Dagsdiagram)
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto