Home > Analys: Elekta vände igen vid medelvärdet

Analys: Elekta vände igen vid medelvärdet

Elekta AB handlas i en stabilt stigande trend där aktien ännu en gång bekräftat trendstyrkan då aktien vände vid det långsiktigt stigande medelvärdet. Vår tidigare köprekommendation utvecklas enligt plan och en stop loss kan flyttas upp till 98 kr.

Elekta-aktien har ett P/E på 30.4 vilket är något högre än bransch genomsnittet på 25.82 Utdelningen är 2 kr per aktie vilket ger en direktavkastning på 1.9 %, vilket är i linje med bransch snittet på 1.87 %. Vinst per aktie är 3.47 kr.

Aktien handlas över det långsiktigt stigande 200 dagars glidande medelvärde. Det kortare 40 dagars glidande är fallande. Långsiktigt stöd finns vid 200 dagars glidande medelvärde runt 102.50 kr.  Motstånd finns runt tidigare toppnivå vid 115 kr.

Elekta handlas i en stigande trend sedan 2009. Aktien gått från drygt 18 kr till som högst 115.20 kr. Uppgången har varit sund då aktien haft rekyler efter kursstegringar för att på så sätt rebalansera sentimentet i aktien.  Aktier där sentimentet inte justerats på grund av en längre tids uppgång slutar ofta med en större sättning.

Aktien har vid ett flertal tillfällen funnit stöd vid det långsiktiga stigande medelvärdet. Vi lyfte fram i början av september att den nuvarande rekylen hade god chans att återigen vända vid stödet i from av det långsiktigt glidande medelvärdet. Med facit i hand verkar det nu som om aktien fann stöd och vänt uppåt för en ny attack av tidigare högsta nivåer runt 115 kr.

Då vi tidigare köprekommenderat aktien i intervallet 101-102 kr är det läge att flytta upp stop loss till 98 kr, en nivå som aktien inte bör testa för att ändra vår positiva grundinställning.

Aktien handlas på Stockholmsbörsen, under symbol EKTA B

(Dagsdiagram)
(Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto