Home > Analys: En titt på guld igen

Analys: En titt på guld igen

Analys guld: Det var och finns definitivt ingen guldbubbla. Hade det varit en bubbla hade prisrörelserna sett ut ungefär som de som silver gjorde i april/maj 2011, åtminstone. Vad vi har framför oss i åtminstone XAU/EUR är en konsolideringsformation, kanske en triangel, igen.

Ibland går trianglar upp efter att bara lite mer än hälften av triangeln är klar. Rekylfasen som borde varit i triangeln kommer i så fall bara från ett högre pris. Vill ni vara säkra kan ni alltid vänta på att guldet gör nya högstanoteringar. I vilket fall som helst verkar inflation stå för dörren. Till exempel så är så gott som alla spannmålsråvaror nära sina högstanoteringar och stiger.

Detta passar också bra in med min timing för övriga index och aktier. För mig är allting som ett enda stor pussel och bitarna brukar passa ihop rätt bra. En uppgång i guld har oftast lett till en fallande aktiemarknad. Detta bör betyda att efter att guld har konsoliderat färdigt bör vi se en nedgång på börsen men om det är i reellt eller nominellt värde går aldrig att säga, men antagligen i båda två!

Guld är den enda råvaran som inte handlas som en råvara. För alla andra råvaror gäller förhållandet om tillgång och efterfrågan, med andra ord om till exempel kopparlagren stiger och efterfrågan minskar kan man vara säker på att priset kommer att sjunka, men inte för guld, då så gott som allt guld som någonsin brutits fortfarande finns tillgängligt i form av till exempel smycken eller guldtackor. En liten produktionsöknings spelar då ingen roll.

Guld är också unikt på det sättet att guld bara har ett primärt användningsområde. Man äger guld för att äga guld, då det behåller sitt värde i reella termer. Det betyder att om tillgångar borde minska i värde i nominella termer men hålls uppe av pengatryckande från centralbanker kommer guld stiga i nominella termer istället. Som ni säkert vet är det detta vi har sett de senaste 10 åren.

Detta är också orsaken till varför silver är den enda råvara som handlas under det pris det handlades på 1980: Silver, till skillnad från guld, som jag har beskrivit i tidigare artiklar, är bara en vanlig råvara och handlas därefter.

Med detta i åtanke måste jag tipsa om ett av de i mitt tycke bästa sätten att äga fysiskt guld på: Genom att köpa minnesmynt! Många länder, däribland Sveriges riksbank har gett ut minnesmynt i guld och silver med ett nominellt belopp på.

Oftast så har det nominella beloppet legat nära guld- eller silvervärdet vilket gjort att det egentligen inte finns någon nersida alls (man kan ju bara lösa in myntet för dess nominella värde) medan en guldprishöjning alltid kan höja värdet på myntet med vad nu myntets guldmängd är värd. Man har kakan kvar efter man har ätit upp den: Man har kontanter i form av myntens nominella värde som är legalt betalningsmedel och därutöver guldvärdet i dem! – En penga-guldtacka!

Analys guld
Guld (XAUEUR)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.