Home > Analys: Extrema svängningar i Japanska Nikkei 225 terminen

Analys: Extrema svängningar i Japanska Nikkei 225 terminen

Det har troligen inte undgått någon att den Japanska börsen i form av Nikkei 225 terminen har accelererat uppåt i kölvattnet på ett gigantisk finansiellt experiment. I vanlig ordning är paraboliska uppgångar aldrig uthålliga och Nikkei har de senaste veckorna inlett en korrigering av trenden.

En ny Japansk regering har blivit tillsatt med måtto att göra ”vad som krävs” för att försöka vända deflationen som hållit tillbaka den Japanska ekonomin det senaste deceniet. Planen består av tre delar. En massiv utökning av finanspolitiska åtgärder, en massiv utökning av penningpolitiska åtgärder genom en okonventionell central bank politik samt ett reformeringsarbete med målsättning att göra strukturella förbättringar i den Japanska ekonomin. Huruvida detta kommer att fungera eller återstår att se men vad som kan konstateras är att det var startskottet för en kraftig uppgång på den Japanska börsen.

För att få en objektiv bild av vad som är högt eller lågt jämför jag den underliggande tillgången med sig själv det vill säga hur tillgången handlas i jämförelse med 200 dagars medelvärde. I en fallande trend, mitten av 2007 till mitten av 2009, handlades terminen hela 26 % under medelvärdet för att sedan kollapsa till ett extremvärde av 46 % under medelvärdet. Stabiliseringen efter kollapsen visade värden på mellan 13 % över och under medelvärdet borträknat från en spurt på 21 % över medelvärdet.

Vi har nu återigen gått in i en fas med ökad volatilitet där Nikkei 225 terminen noterades för ett par veckor sedan hela 47 % över dess medelvärde med andra ord det var mer köp panik i den senaste uppgången än säljpanik under 2008 kraschen, intressant eller hur? Paraboliska rörelser är aldrig uthålliga av den enkla anledningen att det hela tiden måste ske en ökad tillströmning av nya köpare eller säljare för att behålla den ökade stegringstakten.

Nikkei 225 terminen har nu startat en korrigering av trenden för att ge möjlighet för det långsiktiga medelvärdet att komma i kapp. Detta kan ske på två möjliga sätt, antingen genom en fortsatt korrigering nedåt eller en längre tids sidåtgående rörelse, både med funktionen att jobba bort det extremt överköpta läget.

(Veckodiagram)
(Veckodiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto