Home > Analys: Falskt utbrott i Elekta

Analys: Falskt utbrott i Elekta

Elekta AB testade taket i konsolideringsintervallet förra onsdagen men misslyckades locka till sig en bestående köpkraft. Aktien handlas åter inom intervallet 105 -90 kr och det logiska och mest troliga scenariot är ett test av botten av intervallet, 90 kr inom kort.

Elekta AB är ett svenskt företag som främst tillverkar strålkniven Leksell Gamma Knife för behandling av tumörer. Företaget är grundat av neurokirurgen Lars Leksell och sprunget ur hans och fysikern Börje Larssons arbete med att behandla hjärntumörer med hjälp av gammastrålning.

Aktien handlas över det långsiktiga 200 dagars glidande medelvärde. Det kortare 40 dagars glidande är stigande. Närmaste stöd finns vid 94.70  samt 90 kr. Motstånd vid 105 samt 107.80 kr.

Sedan september månad handlas aktien i ett tydligt intervall mellan 90 till 105 kr. Ett försök under onsdagens handel att forcera taket lyckades initialt och visade en volymökning som oftast förekommer vid lyckosamma utbrott. Att aktien dessutom stängde nära dagshögsta var ett positivt tecken för vidare uppgång. När aktien öppnade under torsdagens handel var det precis vid stödet, det tidigare motståndet, och betydligt under föregående dags stängningskurs vilket var oroväckande tecken. När aktien sedan föll vidare i inledningshandel förfall det alltmer troligt att det var frågan om ett falskt utbrott och alla som köpt under föregående dags köpsignal satt med förluster vilket ytterligare spädde på säljtrycket.

Det är relativt vanligt att en aktie forcerar ett smalt handels intervall på ena sidan för att testa vad som finns för krafter därbortom. När avsaknaden av denna kraft, i Elekta’s fall köpkraft kan säljarna med större förtroende trycka aktien mot andra sidan av intervallet. Då aktien misslyckats att hitta en bestående köpkraft ovanför 105 kr vore det därför naturligt att aktien nu testar vad som finns under stödet vid 90 kr. Skulle det visa sig att säljarna lockas in betydligt vid testet av 90 kr är ett trendbrott bekräftat och man bör ta sig ur långa positioner.

Med tanke på det falska utbrottet så är det sannolikt med ett avgörande test av 90 kr nivån inom kort. Den långsiktiga trenden är intakt så länge som aktien håller sig ovanför 90 kr.

Aktien handlas på Stockholmsbörsen, under symbol EKTA B.

Dagsdiagram)
Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto