Home > Analys: Fingerprint har slutat gå upp

Analys: Fingerprint har slutat gå upp

I dagsläget sitter Fingerprint på, i princip, alla större mobiltillverkare som kunder, förutom Samsung och Apple, och tjänar grova pengar på det.
Bolaget kommer fortfarande att vara den dominerande leverantören till den jättelika kinesiska marknaden så långt det går att överblicka framtiden, vilket sannolikt är långt in i 2017.
Trots detta är marknaden orolig. Marknadens oro kring Fingerprint verkar just nu vara fallande enhetspriser men detta bör i Fingerprint fall kompenseras med ökade volymer. Vad som är mycket svårare att sia om är vad konkurrenterna hittar på eller hur marknadsläget för fingerprintsensorer kommer vara om några år. Det kan mycket väl bli så att annan biometrisk teknologi tar över som ögonigenkänning t.ex. men i dagsläget så verkar fingeravtryckssensorer det bästa alternativet.
Fingerprint är i vad man för tillfället kan sägas vara en hypad bransch. Om man tänker långsökt går det att dra paralleller till Nokias och Ericssons mobiltelefoner då det begav sig, eller varför inte Internet Explorers grepp över marknaden i början av 2000-talet eller hypen kring Arcam och additiv tillverkning. Till slut  kommer aktörer med bättre programvara eller produkter och äter upp det branschledande bolagets marknadsandel.

Fingerprints prognos för nästa år är intäkter på 7-8,5 miljarder kronor, ökande marknadsandelar och rörelsemarginal. Med en rörelsemarginal på 37% i genomsnitt och nuvarande kurs på 459 kronor landar p/e-talet på blyga 13 för 2016 års vinst. Detta är lågt och med tanke på Fingerprints starka vinsttillväxt borde aktien fortsätta upp om marknaden tror på att vinsten ska öka och Fingerprint kommer fortsätta ta marknadsandelar. Detta har dock inte skett. Istället har aktien fallit krafitgt från en högstanivå på 680 kronor i december förra året till 459 kronor där den är nu, ett fall med 32,5%. Som lägst noterades aktien i 311 kronor, ett fall med 54% som högst. Detta är illavarslande nyheter då en aktie som uppför sig så sällan återtar förlorad mark utan istället brukar fortsätta ned. Det kan dock ta flera år innan någon signifikant nedgång sker och jag skulle säga att detta beror på de starka fundamenta som finns i bolaget. Detta är vad som kan sägas tekniskt om bolaget just nu.
Det kan mycket väl bli så att kursen nu rör sig mot 311 kronor igen speciellt om börsen får en sättning. Allt talar iallafall för en väldigt oregelbunden om inte negativ börs framöver på några veckors till månaders sikt och det är mycket troligt att Fingerprint kommer att påverkas av en sådan. En annan negativ faktor är Fingerprints närmast fanatiska följare som ivrigt hejar på aktien, och avsaknaden av stora institutionella investerare. Därtill så lämnar företaget ingen utdelning.

Vad gäller ledande finanshus riktkurser är ABG Sundal Colliers riktkurs  sälj med 200 kr som mål,  Arctic Securities riktkurs 850 kronor och Carnegies riktkurs 450 kronor.

Fingerprint B

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.