Home > Analys: Förväntad dipp kan skapa köpläge i Novartis

Analys: Förväntad dipp kan skapa köpläge i Novartis

Novartis befinner sig i ett intressant läge och faller pusselbitarna på plats kan vi gå en ganska positiv senvinter till mötes. Nuvarande postionering ger lite olika alternativ och frågan är  om vi behöver vänta på dippen eller om vi kommer kunna agera inom kort.

Få Minianalys Aktier Global automatiskt till din e-post varje vecka! 

Tidscykler

Novartis hade det liksom många andra aktier på börserna runt om i världen det ganska tufft i inledningen på 2016. Den första botten kom in i april 2016 och en andra högre botten nu i december.

Detta ger oss utrymme på uppsidan, i varje fall under ytterligare en tid.

Vi förväntar oss alltså i detta läge ytterligare uppsida, frågan är bara om det är aktuellt nu direkt eller om vi kan behöva vänta något.

Vi har en intressant vägvisare i och med toppen som kom in den 2 januari och som kan ha markerat ett avslut på den första fasen av nuvarande cykel, i så fall borde marknaden komma ner lite och erbjuda ett köptillfälle, alternativt att vi bryter upp relativt omgående. Om vi får en rekyl är det viktigt att denna inte pågår länge än ca 25 dagar från 2-3 januari.

Dagsdiagram Novartis
Dagsdiagram Novartis

Pivots

Bottnarna kring €61 och €63 är viktiga för att vi ska kunna bibehålla en positiv syn lite mer långsiktigt. Den dag dessa bryts är signalen om fortsatt nedsida på längre sikt ganska tydlig.

Vi har ett kortsiktigt ett stöd på €69, och ett brott av denna nivå indikerar egentligen endast att rekylen bör kunna nå ytterligare ett pinnhål till €67 inte en större säljsignal.

På ovansidan har vi motstånd vid €73 och det ultimata och slutgiltiga målet för nuvarande trend ligger än så länge i intervallet €77 – €79.

Vågmönster

Vi får i detta läget ha som huvudtes att nedgången till i april 2016 var en första våg i en lite större korrigering/Bear market för Novartis. Detta eftersom påföljande uppgång inte övertygat cykelmässigt samtidigt som påföljande nedgång var längre än uppgången intill toppen den 22 juli 2016. Vi befinner oss enligt denna tolkning nu i så fall i en avslutande fas i ett Bear market rally.

Ett alternativt perspektiv är att botten kom in den 8 december i år, och i så fall kommer det finnas ännu mer tid att försöka dra nytta av en uppgång.

Tekniska indikatorer

50 dagars glidande medelvärde pekar uppåt men befinner sig under 200 dagars medelvärdet, vilket indikerar att trenden pekar uppåt på kort till medellång sikt.

200 dagars glidande medelvärde pekar även det uppåt, vilket är positivt. Dessutom befinner sig priset i dagsläget över medelvärdet samtidigt så är en eventuellt långsiktigt positiv trend i ett tidigt stadium och vi vill på längre sikt gärna få ett bullish cross på medelvärdena. Oavsett så ligger situationen i linje med både tidscykler och vågmönster.

Oscillatorerna ser lite svårtolkade ut utifrån att vi eventuellt har en negativ divergens på Slow stochastic-indikatorn. Risken för en lite djupare dipp är alltså uppenbar, samtidigt finns förutsättningar för att få ner oscillatorerna till attraktiva nivåer relativt fort. Detta skulle i så fall ligga i linje med att vi får en dipp i marknaden från nuvarande nivåer. Skulle priset trycka på uppåt från dessa nivåer tas divergenserna sannolikt ut och vi kan sikta högre även på oscillatorerna.

Novartis – en överblick
Entré köp €70.60 Ticker NOT
Målkurs €77.00 Marknad Xetra
Nödutgång €69.00 P/E (est 2017)  17.00
Senaste €70.01 Direkt avk. (est 2017)  3.9 %

Summering

Vi kan konstatera att det ser relativt positivt ut för Novartis under en eller två månader framöver. För att ta en position i aktien skulle jag vilja se en av två saker inträffa. Endera en dipp där vi planerar köp vid €67, med målnivå €73 i första hand och därefter €77. Nödutgången i form av en stop-loss kan i detta läge placeras vid en daglig stängning under €63.

Alternativet som presenteras ovan i överblicken är att köpa en daglig stängning över €70.60 en målnivå på €77 och en nödutgång vid en daglig stängning under €69 vilket ger en väldigt attraktiv risk/reward.

Vi behöver gällande Novartis vara vakna på helårsrapporten som kommer den 25 januari. Rapporter tenderar att skapa volatilitet.

Novartis handlas även i Schweiz och i USA.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto