Home > Analys: Getinge bryter långsiktig uptrend efter vinstvarning

Analys: Getinge bryter långsiktig uptrend efter vinstvarning

Getinge-aktien vinstvarnande i fredags för tredje gången på drygt ett år. Aktien har fallit kraftigt och bröt den långsiktigt stigande trenden vilket ökat risken för en större trendvändning i aktien.

Getinge-aktiens kurspendlingar har de senaste åren följt en väl definierad stigande trendkanal. Kanaltaket har vid ett flertal tillfällen agerat som ett motstånd och efter en temporär ”overshooting” av kanaltaket i augusti månad har aktien handlats i en sidåtgående tendens inom den långsiktigt stigande trenden.

Aktien vinstvarnande under fredagen vilket var den tredje på drygt ett år och likt tidigare vinstvarningar sjönk aktien mycket kraftigt.  Detta är inte förvånande då resultatet före skatt för första kvartalet förväntas bli 160 miljoner kronor i jämförelse med konsensus från SME på 623 miljoner kronor.

Vid en granskning av vad som hänt då aktien tidigare vinstvarnat har kursen visat på en stabilisering kort efter vinstvarningen följt av en sidledes utveckling under en tid inför en återgång till den långsiktigt stigande trenden.

Vårt huvudscenario är likt tidigare vinstvarningar en stabilisering inom kort följt av ett återtest av den brutna upptrenden. Lyckas aktien inte ta sig tillbaka inom trendkanalen ökar sannolikheten för en större trendvändning.

Aktien handlas under det långsiktigt stigande 200 dagars glidande medelvärde. Det kortare 40 dagars glidande medelvärde är stigande. Närmaste stöd finns vid runt 193 följt av 185 kr.  Motstånd finns vid gapets början runt 219 följt av 237 kr.

Aktien handlas på Stockholmsbörsen, under symbol GETI B.

(Dagsdiagram)
(Dagsdiagram)
Nyckeltal
P/E P/S P/B Direktav. Utdelning Vinst/aktie Eget kapital
19,1 (24,28) 1,7 (2,41) 2,6 (4,19) 2,3 (2,37) 4,15 9,59 69,70
Tal inom parentes avser branschsnitt

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto