Home > Analys: Getinge har nått våra kursmål. Och vad gäller nu?

Analys: Getinge har nått våra kursmål. Och vad gäller nu?

Sjukvårdutrustningsbolaget Getinge har i år haft en stark utveckling. Kursen, som i skrivande stund handlas i 218,5 kr, har i år gått upp med 25,3 procent. Detta att jämföra med OMXS30 som gått upp med 12,0 procent.

Getinge B ligger i uppgående trender både kortsiktigt och långsiktigt efter tidigare under året fått ett antal viktiga köpsignaler. Vi skrev i vår analys av Getinge den 27 januari att om aktien skulle etablera sig över 180 kr skulle den få en köpsignal med en betydande kurspotential. Vi rekommenderade då köp med siktet inställt på en kursuppgång till ca 220 kr.

Getinge B har nu nått vårt mål i och med att den varit uppe på 223 kr som högst den 12 december. Så vad är läget i aktien nu? Ska man sälja och var nöjd eller vad?

Stochastic-indikatorn har i och för sig givit en säljindikation då den har varit uppe på höga nivåer och sedan vänt nedåt. Detta är dock inte någon starkare säljsignal, men det förstärker signalvärdet i de säljsignaler man eventuellt får i själva aktiediagrammet.

Volymmönstret har varit lite svajigt den senaste tiden. Det har varit en tendens till att handelsvolymen på de nedåtriktade dagarna varit större än den under uppgångsdagarna. Detta är en varningssignal angående den lite mer långsiktiga styrkan i uppgångstrenden.

Skulle Getinge B gå över motståndsnivån vid ca 223 kr finns det dock anledning att förvänta sig att aktien fortsätter sin uppåtgående trend. Den borde i så fall ha möjlighet ett minst kunna komma upp till 230-240 kr området.

Getinge B har också stödnivåer som kan vara värda att bevaka för den försiktige aktieägaren. Aktien har horisontella stödnivåer vid ca 217 kr, ca 209 kr, ca 198 kr och ca 189 kr. Dessutom har aktien en relativt viktig uppåtgående trendlinje som i dagsläget ligger vid ca 205 kr. Getinge B får säljsignaler av varierande styrka om den etablerar sig under dessa stöd.

Är man väldigt försiktig aktieägare placerar man en stop loss om aktien stänger under stödet vid ca 217 kr. Annars, särskilt om man är lite mer långsiktig, skulle jag rekommendera att man har kvar aktien så länge som den uppåtgående trendlinjen (nu alltså vid ca 205 kr) är obruten.

Äger man inte aktien redan utan vill hitta ett köpläge så köper man helt enkelt så nära någon av stödnivåerna som möjligt. Placera sedan en stop loss om aktien stänger under respektive stöd. Flytta också upp stop lossen alltefter som positionen visar mer och mer vinst.

Observera att då aktien nu börjat visa lite varningssignaler och dessutom enligt tidigare kursmönster börjat komma upp till sina långsiktiga kurspotentialer så är det extra viktigt med ett strikt stop loss hanterande.

Analys Getinge
Getinge B (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.