Analys: Guldet riskerar nedåtrekyl
Vi skrev i vår analys av guldet 4 september att guldet, som då låg vid 1 693 dollar per ounce, fått köpsignaler.
Köpsignalerna indikerade att guldet skulle kunna gå upp och testa toppnivåerna kring ca 1 912 med en första anhalt vid motståndsnivån vid ca 1 800.
Etablera sig sedan guldet, i ett något senare läge, även över motståndet vid ca 1 912 så får det en ny och betydligt starkare köpsignal. Då siktar vi på att guldet ska kunna gå upp till minst ca 2 100-2 200.
Nu har guldet, som i skrivande stund ligger vid ca 1 760, emellertid kommit upp i närheten av 1 800 motståndet.
Den långa trenden är fortfarande uppåtriktad. Den korta trenden, som vände uppåt i början av juli, har däremot börjat tveka.
Samtidigt har guldet blivit överköpt. Stochastic-indikatorn är uppe på höga nivåer. Det är i och för sig ingen säljsignal. Guldet skulle kunna fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit in i en stark trend.
Däremot kan guldet då tillfälligtvis ha svårare att passera ett starkt motstånd. Man kan då också lättare att få en nedåtriktad rekyl i metallen.
Risken är nu relativt stor att guldet måste ta igen sig och göra en kraftsamlande rekyl innan det orkar etablera sig över 1 800 motståndet.
Gör guldet en nedåtriktadrekyl kan det först och främst komma att testa stödnivåerna kring ca 1 640-1 660.
Om dessa stödnivåer, mot förmodan, inte håller finns det risk att guldet även ska ner och testa stödnivåerna kring ca 1 520.
Agerar man med kortsiktiga strategier kan det därför vara idé att försöka säkra sin vinst här vid ca 1 800. Antingen genom en rak vinsthemtagning eller genom att sätta stop lossen väldigt nära den aktuella kursnivån.
Skulle sedan guldet komma ner till stödnivåerna kring ca 1 640-1 660 kan nya köp övervägas.
