Home > Analys: H&M i försvagad uppåtriktad trend

Analys: H&M i försvagad uppåtriktad trend

Analys HM:  I år har Hennes & Mauritz-aktien gått upp med 14,0%, räknat på kursen i skrivande stund på 252,2 kr. Aktien har dessutom gått extra starkt på börsen efter sin årslägsta nivå den 4 juni på 207 kr. Aktien var då nere alldeles vid en stödnivå vid ca 206 kr.

Sedan dess har H&M fått ett antal köpsignaler. Vi har skrivit om en del av dessa köpsignaler i våra analyser av H&M den 7 juni och den 27 juni. I analyserna har vi siktat på att H&M ska gå kunna gå upp till minst den tidigare årshögsta nivån vid ca 253 kr.

H&M har nu fått ytterliggare en köpsignal i och med att aktien stängt även över 253 kr. Aktien har nu goda möjligheter att även testa sin alla tiders högsta nivå, sitt all time high, från september 2010 på 261 kr.

Den långa trenden, som vi definierar som lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är uppåtriktad sedan i början av året. Den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan är också uppåtriktad sedan en tid tillbaka.

Det finns dock lite smolk i glädjebägaren som manar till viss försiktighet. En är att sommarrallyt på börsen vi nu upplevt kan mattas av under augusti månad och riskerar att i stället ersättas med sin motsats. Se vår analys av OMXS30 den 1 augusti.

En annan är att aktien givit signaler att kraften i uppgången har försvagats. Vi ser det framför allt i MacD-indikatorn. När topparna i aktiekursen har kommit högre och högre nivåer så är topparna för indikatorn däremot kommit in på allt lägre och lägre nivåer.

Denna så kallade negativa divergens, skillnad i kurvornas utveckling som tolkas negativt för den kommande kursutvecklingen, är ingen säljsignal i sig självt.

Det är emellertid ett tydligt varningstecken och förstärker signalvärdet i eventuella säljsignaler man senare kan komma att få i själva aktiekursdiagrammet.

Stochastic-indiktatorn är på höga nivåer och indikerar därmed att aktien är överköpt. Detta är heller ingen tydlig säljsignal. En aktie kan nämligen fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit in i en stark trend. Aktien kan däremot i och med detta lättare komma in en nedåtriktad rekyl.

H&M har en stödnivå vid ca 252-253 kr och sedan ett område kring ca 238-245 kr där vi har ett flertal horisontella stöd och även en uppåtriktad trendlinje som ger stöd.

Vill man vara försiktig så använder man därför uppgångar till motståndet vid ca 261 kr till att sälja av hela eller delar av sin H&M innehav. Som alternativ så sätter man istället tajta stop losser.

Är man extra vaksam använder man sig då av en stop loss om aktien stänger under 250 kr. Annars kan man välja någon av stödnivåerna mellan 238-245 kr som stop loss, allt efter var och ens egna riskpreferenser.

Analys HM
H&M (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.