Home > Analys: H&M vid kortsiktigt köpläge

Analys: H&M vid kortsiktigt köpläge

H&M har gått sämre än börsen den senaste tiden. I år har till exempel H&M B gått ner med 1,7 procent, räknat på kursen i skrivande stund 220,6 kr. OMXS30 har istället gått upp med 1,4 procent under samma tid.

Börsfavoriterna de senaste månaderna har istället varit de mer konjunkturkänsliga verkstads-, gruv- och stålaktierna. Diverse aktiestrateger och nationalekonomer har nämligen under vinterna varit tämligen eniga om att konjunkturen är på väg att vända upp. Humöret på börsen kan dock svänga snabbt. Blir det en besvikelse över att konjunkturvändningen dröjer så kommer noga många institutionella placerare känna behov av att vikta om i sina portföljer..

H&M B fick en köpsignal när aktien gick över 220 kr den 17 december. Vi hade skrivit om den köpsignal i vår analys av H&M den 7 december och att aktien i så fall såg ut att kunna gå upp till ca 225 kr och troligen också gå upp och testa motståndsområdet kring ca 235-240 kr. Aktien har sedan dess varit uppe på 228,1 kr som högst men testar nu istället av stödnivån vid ca 219-220 kr. Så länge den stödnivån håller ser förutsättningarna goda ut för nya uppgångar till ca 228 kr eller kanske till och med till motståndsområdet kring ca 235-240 kr.

Skulle däremot H&M B etablera sig under 219-220 kr så väntar troligen ett test av den mycket viktiga stödnivån vid ca 207-210 kr. Innan dess har i och för sig aktien en liten stödnivå från en uppåtgående trendlinje son i dagsläget ligger vid ca 217 kr. Nästa vecka kommer dock denna trendlinje också ligga vid ca 219-220 kr.

I det fall H&M B i ett senare skede även skulle etablera sig under de mycket viktiga stöden vid ca 207-210 kr så kan aktien råka ut för en lite större rörelse nedåt. Säljsignalerna skulle i så fall indikera att aktien ska ned till minst stödnivåerna kring ca 190 kr och ca 180 kr. Särskilt allvarliga skulle sådana säljsignaler vara om de skedde under en ökad handelsvolym.

Ser vi på den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, så är den fortfarande nedåtriktad. Den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, har däremot vänt uppåt sedan i mitten av december.

Stochastic-indikatorn har givit en säljindikation då den har varit uppe på höga nivåer och sedan vänt nedåt. Detta är dock inte någon starkare säljsignal, men det förstärker signalvärdet i de säljsignaler man eventuellt får i själva aktiediagrammet.

Rekommendationen för den riktigt, riktigt långsiktige placeraren är fortsatt att man ska köpa H&M och glömma bort den i typ 10-20 år. Det brukar alltid fungera bra.

Har man inte riktigt den placeringshorisonten kan man i alla fall försöka köpa aktien här vid stödnivåerna vid ca 219-220 kr. Sikta på uppgångar till ca 225-228 kr i första hand och ca 235-240 kr i andra hand. Stop loss om aktien stänger under 217 kr eller under 207 kr. Allt efter var och ens riskpreferens.

Om H&M istället stänger under stödet vid ca 207 kr får aktien en säljsignal. Blankarna man då kan man sikta på en nedgång till minst ca 180-190 kr. Stop loss om aktien stänger över 215 kr.

Flytta sedan respektive stop loss i positionens riktning allt efter som positionen visar större och större vinst.

Att ta position
Handla H&M för uppgång med tex. BNP Paribas MINILONG HM BP1
Handla H&M för nedgång med tex. BNP Paribas MINISHRT HM BP1
Analys H&M B
H&M B (Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto