Home > Analys: H&M vid vinsthemtagningsläge

Analys: H&M vid vinsthemtagningsläge

H&M B har gått starkt på börsen den senaste tiden. Från bottenläget i mitten av november på  209,7 kr har aktien, som i skrivande stund handlas på 234,8 kr, nu gått upp med 12 procent. Nu har aktien dock närmat sig ett starkt motståndsområde vid ca 238 kr som kan ge aktien klara problem att fortsätta sin färd uppåt.

För den kortsiktige och försiktige placeraren rekommenderar vi därför att man gör en vinsthemtagning här i vårt tidigare angivna målområde kring 235-240 kr.

Det var i vår analys av H&M den 9 januari som vi rekommenderade köp av aktien kring dåvarande kurs vid ca 219-220 kr. Vi siktade sedan på en uppgång till i första hand ca 225-228 kr och i andra hand till ca 235-240 kr.

H&M B vände sedan, mycket lydigt och strax efter analysen, också upp och har idag handlast som högst på 236,6 kr. Aktien har i och med det kommit in i vårt målområde.

Skulle aktien tydligt etablera sig över motståndet vid  ca 238 kr har i och för sig aktien sedan goda möjligheter att även gå upp och testa de motståndsområden som ligger vid ca 250 kr och ca 257 kr. Det ser dock inte självklart ut att aktien ska orka göra detta. Så vill man vara försiktig så tackar man för sig, säljer och gör en vinsthemtagning här vid ca 235-240 kr.

Som alternativ kan man använda sig av en glidande stop loss, en så kallad trailing stop, som tät följer med strax under den senaste högsta nivån. Det gäller dock att vara på sin vakt. Rörelserna kan bli snabba och relativt stora från det här läget.

Värt att notera är att trots de senaste månadernas starka utveckling för H&M så har den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, ännu inte orkat vända uppåt. Det är en av anledningarna till att man gärna kan vara lite försiktig med aktien. Den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, är dock uppåtriktad sedan i mitten av december.

En annan intressant sak med H&M B just nu är att Stochastic-indikatorn visar att aktien är i ett tydligt överköpt läge. Detta är i och för sig ingen säljsignal i sig självt. Man kan dock räkna med att aktien då har lättare att råka ut för mindre rekyler och den då också kan ha lite extra svårt att snabbt bryta igenom ett så starkt motståndsområde som det vid ca 238 kr. Troligtvis måste den i så fall göra en konsolidering först.

Rekommendationen för den riktigt, riktigt långsiktige placeraren är emellertid att, såsom vi betonat i våra tidigare analyser av aktien, man kan köpa H&M B och glömma bort den i typ 10-20 år. Det brukar alltid fungera bra.

För de som inte riktigt har detta tidsperspektiv rekommenderar vi dock alltså av försiktighetsskäl att man gör en vinsthemtagning.

H&M B har sedan  stödnivåer vid ca 228 kr, ca 219 kr och ca 207-210 kr. Skulle aktien rekylera ner till dessa nivåer kan istället fina köptillfällen yppa sig. Köp i så fall med en stop loss strax under respektive stödnivå.

Skulle däremot aktien etablera sig under stödområdet vid ca 207-210 kr får aktien en relativt stark säljsignal. Vi siktar i så fall på en nedgång till minst ca 180-190 kr.

Att ta position
Handla H&M för uppgång med tex. BNP Paribas MINILONG HM BP1
Handla H&M för nedgång med tex. BNP Paribas MINISHRT HM BP1
Analys H&M
H&M (Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto