Home > Analys: Kommer tomten till börsen och OMXS30 i år också?

Analys: Kommer tomten till börsen och OMXS30 i år också?

OMXS30 har fått kortsiktiga säljsignaler men ligger fortfarande i en långsiktigt uppåtgående trend. Skulle OMXS30 gå ner till den viktiga stödnivån vid ca 1234 den kommande veckan kan intressanta köplägen uppstå. Indexet är översålt och dessutom indikerar säsongsmönstret nu ett klart gynnsamt läge för uppgångar de närmaste månaderna. 

Få OMXS30-analysen direkt till din e-post

OMXS30 gick förra veckan ned med 1,5 procent till 1255,35. Hittills i år har därmed indexet gått upp med 13,6 procent. Som högst i år har OMXS30 varit uppe på 1316,3 den 28 november. Nedgången under dessa tre veckor är nu på ca 4,6 procent.

Indexet har som vi i tidigare OMXS30 analyser skrivit om fått ett antal kortsiktiga säljsignaler under de senaste veckorna. Det har framförallt varit den uppåtgående trendlinjen som bröts vid ca 1295 och en stödnivån vid ca 1282 som givit dessa säljsignaler. Förra veckan bröts också stödnivån vid ca 1263 vilket gav ytterligare en kortsiktig säljsignal. Nedgången har nu, i alla fall tillfälligtvis, hejdats av en en liten stödnivå vid ca 1253. OMXS30 är också klart översålt vilket åskådliggörs av Stochastic-indikatorn som är nere på väldigt låga nivåer.

Vi bedömer emellertid trots detta att risken är hög för att OMXS30 ska fortsätta ytterligare en liten bit ned de närmaste dagarna och då troligen också testa den betydligt viktigare stödnivån vid ca 1234. Däromkring ligger också 200 medeltalskurvan, i dagsläget på ca 1232, vilket ytterligare förstärker betydelsen av denna stödnivå. Skulle stödet vid ca 1234, mot förmodan, inte hålla har OMXS30 sedan nästa viktiga stödnivå vid ca 1205.

Kanske kan nedgången bottna ur i samband med den amerikanska centralbanken Feds möte nu på tisdag-onsdag? Det har förekommit en hel del spekulationer om att Fed då ska komma med besked om nedskärningar, den så kallade taperingen, på sitt mycket expansiva penningpolitiska stödprogram QE3.

QE3 innebär att centralbanken köper statspapper och bostadsobligationer för 85 miljarder nytryckta digitala dollar i månaden. Kanske är det nu är dags för en nedskärning till ”bara” 60-70 miljarder dollar i månaden? Marknaden har varit orolig och nu troligen också diskonterat något liknande. Den tillträdande Fedchefen Janet Yellen är expansivt inriktad men kanske hon också ger med sig för lite nedskärningar i skenet av de något bättre makrostatistiska siffrorna som kommit i USA den senaste tiden?

Fed kan däremot inte göra någon radikal nedskärning av sina stimulanser för att inte riskera den sköra återhämtningen som nu börjat visa sig i USA:s ekonomi. Dessutom så innebär även en eventuell nedskärning till 60 miljarder att centralbanken stimulerar/dopar det finansiella systemet med enorma summor nytryckta pengar varje månad. Dessa miljarder riskerar nämligen liksom de tidigare miljarderna att i stor utsträckning att fastna i de finansiella marknaderna. De kommer då inte riktigt ut i den reala ekonomin där de skulle kunna göra nytta genom investeringar i ny tillverkningskapacitet och i nya jobb. I stället flödar en hel del av dessa miljarder ut till aktiemarknaden där de driver upp aktiekurserna till konstlat höga nivåer. Ett överskott av pengar slåss då nämligen om en begränsad mängd aktier.

Resultatet blir en dopad aktiemarknad som kan gå upp betydligt mer än man kan tycka ska vara sannolikt om man bara betraktar på de fundamentala förutsättningarna.

Så när beskedet kommer från Fed på onsdag om eventuella nedskärningar i QE3 är det mycket möjligt att aktiemarknaden släpper sin tapering-oro och då vänder upp oavsett vad beskedet blir. Blir det ingen tapering så fortsätter dopingen av finansmarknaderna ograverat. Blir det nedskärningar så är de troligen redan diskonterade och börsen kanske då vänder upp i alla fall enligt devisen ”sälj på ryktet och köp på fakta”? Vi får se.

Hur som helst är förutsättningarna relativt goda för att OMXS30 snart ska bottna ur. Kanske indexet också kan göra det kring stödnivån vid ca 1234? För även om den kortsiktiga trenden, som vi definierar efter lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, är nedåtriktad så är den långsiktiga trenden, lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, fortfarande klart uppåtriktad.

Skulle OMXS30 bottna ur de närmaste dagarna så stämmer det också bra in på det historiska säsongsmönstret. Börsen brukar nämligen vara tråkig eller gå ner i mitten av december för att sedan nå en botten dagarna innan jul. Därefter brukar börsen vanligen vara stark under mellandagarna och kring nyår.

Den uppgången kan sedan ofta hålla i sig en bra bit in i januari och blir då den så omtalade januariuppgången. Vi får se om vi kan få en sådan utveckling även denna vinter. Vad man i alla fall kan hålla utkik efter är reversal- eller andra typer av köpsignaler den närmaste veckan. Kanske kommer jultomten till börsen och OMXS30 även detta år?

Skulle nu OMXS30 vända uppåt får indexet köpsignaler av mer kortsiktig natur om det kan etablera sig över motståndsnivåerna vid ca 1263 och ca 1285. Särskilt intressanta även på lite längre sikt blir emellertid dessa eventuella köpsignaler om börsen i samband med detta skulle ha en betydligt högre handelsaktivitet under uppgångsdagarna än under nedgångsdagarna.

På lite längre sikt har dock OMXS30 ett mycket mer betydelsefullt motståndsområde vid ca 1316-1322. Skulle OMXS30 även bryta över detta motståndsområde, gärna då med omsättningar på minst 15 miljarder under uppgångsdagarna, får indexet mycket starka köpsignaler. I så fall siktar vi på uppgångar till minst ca 1400. Men indexet har då också goda möjligheter att kunna nå upp till ca 1460-1470 under de kommande månaderna. Säsongsmönstret är också klart gynnsamt för uppgångar fram till ca april-maj.

I och med att den långa trenden fortfarande är uppåtriktad och börsen snart kommer in i en säsongsmässigt mycket stark period fortsätter vi att rekommendera  köp på rekyler för den kortsiktigt inriktade placeraren. Särskilt om OMXS30 nu i veckan skulle komma ner till i närheten av stödnivån vid ca 1234 kan intressanta köplägen dyka upp.

Alternativet är givetvis att först invänta att OMXS30 får en tydlig reversal- eller någon annan typ av köpsignal innan köp görs. I båda fallen är det dock mycket viktigt med ett disciplinerat användande av stop losser för att risknivån ska vara under kontroll. Extra viktigt är att ha en stop loss om OMXS30 skulle stänga under stödet vid ca 1234.

Så agera gärna i den långsiktiga trendens riktning, köp på rekyler men använd stop losser!

Vi fortsätter också att rekommendera den lite mer långsiktige placeraren att använda alla större och lite överdrivna uppgångar de närmaste månaderna till att successivt sälja av sina aktieinnehav och lägga sig mer likvid. Detta på grund av att börsuppgångarna framförallt kommer av centralbankernas finansiella doping och inte av mer långsiktigt hållbara och fundamentalt viktiga faktorer. En eventuell baksmälla på centralbankernas extremt expansiva penningpolitik riskerar också att med tiden kunna bli synnerligen kännbar.

OMXS30 (Dagsdiagram)
Analys OMXS30
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto