Home > Analys: Köp Trelleborg på rekyler

Analys: Köp Trelleborg på rekyler

Industrikoncernen Trelleborg har haft ett starkt börsår under 2012. Aktiekursen gick då upp med 35,1 procent. År 2013 har också börjat bra för Trelleborg B. Aktien handlas i skrivande stund i 85,25 kr, en uppgång på 5,8 procent i år.

Uppgången har idag eldats på lite extra av DI som i ett uppslag i dagens tidning skriver att ”Fet utdelning hägrar i Trelleborg”. DI menar att det är fullt realistiskt att Trelleborg ska dela ut över 45 kr de närmaste tre till fyra åren.

Trelleborg B har den senaste tiden fått ett antal köpsignaler. Senast när aktien gick över ett mindre motstånd vid ca 82,5 kr. En viktigare köpsignal fick däremot aktien när den etablerade sig över 80 kr nivån i december. Den köpsignalen indikerar en uppgångspotential till mellan 100-120 kr på lite sikt.

För att nå den högre nivån i det intervallet måste dock aktien först bryta över ett starkt motståndsområde vid ca 100-102 kr. Den motståndsnivån härstammar från aktiens all-time-high på 102,13 kr från den 8 juni 2007.

Går vi sedan över till trender så ser att den korta trenden för Trelleborg B, som vi definierar efter lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, föga förvånande är tydligt uppåtriktad. Även den långa trenden, lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är uppåtriktad.

Trelleborg B börjar nu däremot bli överköpt. Inte minst DI-artikeln har hjälpt till med det. Stochastic-indikatorn är uppe på höga nivåer. Det är en varningsignal om än dock inte någon säljsignal. En aktie kan nämligen fortsätta att vara överköpt en lång tid om den kommit in i en stark trend.

Skulle aktien få nedåtriktaderekyler så har aktien de närmast liggande stödnivåerna kring ca 82,5 kr och ca 80 kr. Det är dessutom inte så ovanligt att en aktien lugnar ner sig några dagar efter en hausseartikel i en välspridd tidning.

Skulle Trelleborg B däremot etablera sig under 80 kr, särskilt om det skulle ske under en ökad handelsaktivitet, så får aktien en tydlig säljsignal. I så fall ser aktien ut att kunna gå ner och minst testa av den uppåtgående trendlinjen som i dagsläget ligger vid ca 73-74 kr. Risken är dock då stor att aktien även ska gå ned till stödnivåerna kring 67-70 kr.

Rekommendationen är att försöka köpa aktien på rekyler ned mot stödnivån vid ca 82,5 kr. Sikta sedan på uppgångar till först och främst ca 100-102 kr. Stop loss om aktien stänger på 79 kr eller lägre.  Flytta sedan upp stop lossen allt efter som positionen visar mer och mer vinst.

Skulle aktien etablera sig under stödnivån vid ca 80 kr stödet och få säljsignaler kan man istället överväga att blanka aktien. Sikta i så fall på nedgångar till ca 67-70 kr. Stop loss om aktien stänger över 83 kr.

Att ta position
Handla Trelleborg B för uppgång med tex. BNP Paribas MINILONG TREL BP1
Handla Trelleborg B för nedgång med tex. BNP Paribas MINISHRT TREL BP3
Analys Trelleborg
Trelleborg (Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto