Home > Analys: Köpstyrka tittar fram i en kraftigt pressad SEB!

Analys: Köpstyrka tittar fram i en kraftigt pressad SEB!

Köpstyrka tittade fram på torsdagen i SEB för första gången på tre dagar. Aktien har tydligt tappat mark sedan årshögsta vid 107 kronor. Trots att köpstyrka tittar fram, och fortsatt kortsiktigt översåld situation ser vi en attraktiv ingångsnivå först vid 94 kronor.

Få Minianalys Svenska Aktier automatiskt till din e-post varje dag innan börsen öppnar! 

Köpstyrka tittade fram på torsdagen, efter att SEB efter en nedgång på över 9 procent sedan årshögsta etablerat sig under 100 dagars glidande medeltal.

Vid tillfället lämnade vi en balanspunkt med tydlig nivå bakom, efter att vi fortsatte vidare söderut och lämnade MA 100 bakom oss.

Banksektorn i sin helhet har upplevt en viss press senaste tiden, och vi ser tecken på ytterligare svag nedgång till sina balanspunkter, med andra ord prisnivåer med historiskt signifikant volym.

Dessa prisnivåer agerar som dragkrafter, norrut som söderut, och framförallt ser vi att 94 kronor rent statistiskt bör fånga upp nedgången i SEB, då detta även är en balanspunkt med signifikant volym.

Vi skulle även få ytterligare bekräftelse vid ett sådant scenario, då vi skulle kliva ner i ett tydligt översålt territorium.

Trots att köpare tittade fram på torsdagen med euforisk uppgång, har vi inte upplevt någon avtagande säljstyrka dagarna före, utan onsdagens handel tilltog istället säljstyrkan vilket i sig indikerar att säljstyrka finns kvar i bilden.

Utifrån balanspunkter ser vi att en rekyl vid 94 kronor, öppnar upp för en attraktiv uppgång till 99.50 kronor. Vid denna prisnivå väntar vi oss att säljare bör träda in i bilden, då 100 kronor, en sentimental heltalsbild ofta är en svårslagen sådan.

Bland nyheterna återfinns återkommande fokus på bankskatten, där regeringen själva vid en pressträff den 25 februari sagt att det inte är säkert att förslaget kan vara genomfört före valet september 2018.

Utöver bankskatten har en högre resolutionsavgift stått i fokus, som enligt Ulf Bernitz, professor i Europarätt vid Stockholms Universitet bedömer att den inte är förenlig med EU:s regler om statsstöd.

”Jag har inte funnit något resonemang om varför det som infördes för ett år sedan varit otillräckligt”, sade han.

Ulf Bernitz resonerade kring ett ”politiskt tryck”, där målet är att dra in pengar från finanssektorn, och ser även förslaget som en ”förtäckt skatt”, eftersom pengarna inte skall fonderas utan går direkt in i statens tillgångar som en statsfinansiell reserv, något som enligt Ulf Bernitz går emot EU-rättens krav på att resolutionsmedlen ska vara avskilda i en särskild fond.

SEB
Entré köp 94.00 kr Ticker SEB A
Målkurs 99.50 kr Marknad OMXS Large Cap
Nödutgång 92.50 kr P/E 20.2
Senaste 97.85 kr Direkt avk. 5.6%

 

Vi rekommenderar ett köp vid 94 kronor, där tung köpstyrka återfinns historiskt. Målkursen landar på 99.50 kronor, strax under sentimentala svårslagna 100 kronors nivån. Nödutgången placeras förslagsvis redan vid 92.50kr.

Aktien handlas efter senaste dagarnas nedgång strax under det medellånga 100 dagars glidande medeltal.

Aktien handlas på Stockholmsbörsen, under symbol SEB A.

Analys: Köpstyrka tittar fram i en kraftigt pressad SEB!

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto