Home > Analys: Kraftiga gap upp i indexen i linje med förväntade prisrörelser kring rådande värdeområden

Analys: Kraftiga gap upp i indexen i linje med förväntade prisrörelser kring rådande värdeområden

Helgens utfall kring diskussionerna om Cypern tolkades positivt av marknaden och måndagens handel startade med ett rejält gap upp i indexen Dax och EuroStoxx. Precis som jag påpekade i förra måndagens artikel, då vi istället gappade kraftigt ner, så är det väldigt svårt att skapa en naturlig EDGE genom att fokusera på fundamental statistik/nyhetsflöden. Även i detta fall så fullföljde gappet den förväntade prisrörelsen upp till VAH/unfair highs och starka motstånd där säljarna förväntades vara mer intresserade av att göra affärer.

Dax gap
120-minuters graf Dax – Bra exempel på hur gap kan fullfölja de förväntade rörelserna kring värde

De aktörer som idag klev in i marknaden med positivt bias, eldat av fredagens starka upptrend (primärt i EuroStoxx), helgens positiva nyhetsflöde och morgonens kraftiga gap har sannolikt inte haft en lyckad handel hittills idag. Personligen så låg min huvudfokus på att gå kort i indexen ovanför värde för en förväntad reaktion från säljarna tillbaka ner i värde. Jag ligger i skrivande stund kort i EuroStoxx och responsen från säljarna är tydlig och priset har redan har tagit sig ner till VPOC (det mest accepterande priset inom värde). Köparna är som bortblåsta och man kan anta att gappet i sig var tillräckligt för att ”prisa in” de positiva nyheterna kring Cypern. Även dessa case kan statuera exempel för de möjligheter som skapas genom att minska sin fokus på fundamental information och istället börja skifta fokus till marknadsgenererade data, huvudsakligen elementet volym, genomsyrat av förståelsen för en marknads sanna syfte och funktion (The Auction Market Theory).

dagens dax
120-minuters graf Dax – Bra respons från säljarna ovanför värde trots positiva nyheter och gap

Sannolikheten är nu hög för att säljarna kommer fullfölja rörelsen ner till VAL/unfair lows och stödområden under värde i både tyska Dax och europeiska EuroStoxx. Där förväntar jag mig åter ökat intresse från köparna. Om vi studerar grafen nedan, över Dax, bör ni läsare som ännu inte har sett kraften i detta koncept får er en ordentlig tankeställare. Värdeområdet i Dax är nästan perfekt symmetriskt och möjligheterna för handel kring värde har vart många, och extremt träffsäkra. Efter 4-5 swingtrades kring värde, med tydliga nivåer för både entry och exit, hade utfallet väl överstigit 10 % avkastning (utan hävstång). När man väl har identifierat ett tydligt värdeområde, som aktörerna verkar balansera kring, så bör man fokusera på att handla kring det genom att fada prisrörelser utanför värde tills ett utbrott (förr eller senare) kommer.

rotatione rkign värde
Åtskilliga bra rotationer kring värde med grym risk/reward i tyska Dax (120-mins graf)

Problemet med renodlade tekniska analytiker (om man ska generalisera) är att fokus oftast ligger på att handla utbrott och förväntad trend. Som jag tidigare har nämnt så kommer förr eller senare ett utbrott från varje konsolidering (balans kring värdeområdet i min terminologi), vilket ofta resulterar i en periods obalans/trend. Sannolikheten är dock avsevärt mycket högre för ett prisomslag och en reversal tillbaka ner mot värde. Enligt min erfarenhet så tenderar värdeområden/konsolideringsintervall att generellt hålla 3-5 test upp och ner innan ett utbrott kommer. De flesta kan då enkelt räkna ut hur pass olönsamt det är att fokusera på utbrottet istället för att fada rörelserna. Problemet ligger dock i det mänskliga beteendet; det är psykologiskt svårare att gå emot (fada) en rörelse än vad det är att handla i riktning med en rörelse. Som det flesta säkert vet, handlar trading om att våga agera när den stora massan inte vågar.

World Capital Markets – Sveriges första analysprodukt baserad på Volume Profile

World Capital Markets är ett exklusivt marknadsbrev som går ut genom e-post i PDF-format. Produkten är Sveriges första baserad på analysverktyget Volume Profile och består av aktuella marknadsuppdateringar, konkreta handelscase och teoretisk utbildning om de finansiella marknaderna. Fokus ligger på några av de populäraste och mest likvida marknaderna i världen, The World Capital Markets. Däribland finner ni OMXS 30, Dax, S&P500, Guld, Silver, Crude Oil och några fler.

Under en begränsad period så erbjuds produkten helt gratis. För att starta er prenumeration så behöver ni endast besöka Worldcapitalmarkets.se och signa upp er e-postadress på förstasidan, så kommer ni mottaga brevet helt utan kostnad direkt i er inkorg.

Prenumerera →

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto