Home > Analys: Kursutvecklingen i Elekta styrs av det långsiktiga glidande medelvärdet

Analys: Kursutvecklingen i Elekta styrs av det långsiktiga glidande medelvärdet

Elekta AB handlas i en stabilt stigande trend där aktien vid ett flertal tillfällen bekräftat trendstyrkan och vänt upp vid det långsiktigt stigande medelvärdet. För närvarande har aktien inlett en rekyl vilket skulle skapa ett attraktivt köpläge om aktien fortsätter nedåt mot medelvärdet.

Elekta AB är ett svenskt företag som främst tillverkar strålkniven Leksell Gamma Knife för behandling av tumörer. Företaget är grundat av neurokirurgen Lars Leksell och sprunget ur hans och fysikern Börje Larssons arbete med att behandla hjärntumörer med hjälp av gammastrålning.

Aktien handlas över det långsiktiga 200 dagars glidande medelvärde. Det kortare 40 dagars glidande är stigande. Långsiktigt stöd finns vid 200 dagars glidande medelvärde runt 101 kr.  Motstånd finns runt tidigare toppnivå vid 115 kr.

Elekta handlas i en stigande trend sedan 2009. Aktien gått från drygt 18 kr till som högst 115.20 kr. Uppgången har varit sund då aktien haft rekyler efter kursstegringar för att på så sätt rebalansera sentimentet i aktien.  Aktier där sentimentet inte justerats på grund av en längre tids uppgång slutar ofta med en större sättning.

Vid ett flertal tillfällen har aktien funnit stöd vid det långsiktigt stigande medelvärdet.  Skulle aktien fortsätta rekylen ned mot 101 kr nivån uppstår en fördelaktig ingångsnivå för vidare uppgång i aktien. En stop loss placeras förslagsvis vid ett signifikant genombrott av medelvärdet i skrivande stund om aktien forcerar medelvärdet med 5 kr är sannolikt uppgången över.

Vi har en positiv inställning till aktien och så länge som aktien handlas ovanför det starka stödet vid 101 kr, ser det ljust ut för vidare uppgång.

Aktien handlas på Stockholmsbörsen, under symbol EKTA B

(Dagsdiagram)
(Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto