Home > Analys: Låt oss ta en titt på kopparpriset

Analys: Låt oss ta en titt på kopparpriset

Med detta i åtanke kan det ju vara bra att veta vart kopparpriset tar vägen! Om man tar sig en titt och läser diverse nyheter om koppar finner man ganska snabbt att det finns väldigt mycket att ta ställning till. En investmentbank säger att koppar är köpvärt på dessa nivåer, en annan att den ska ner. Rapporter från Kina pekar på att efterfrågan är fortsatt stark, men är svagare på andra håll.

De flesta har väl å andra sidan hört eller sett filmer där man får se de gigantiska spökstäder utan invånare som börjar växa upp i Kina; för de måste ju växa, till vilket pris som helst, och går inte ens det så kan man alltid förfalska statistiken. De som har varit i asien lär väl känna till att att säga nej är lite svårt för dem från ett kulturellt perspektiv, även när de säger det. Det måste gå framåt till varje pris. Ytterligare ett exempel är alla gamla Super Mario-spel till Nintendo där man faktiskt inte kunde gå tillbaka på skärmen.

Förvisso spelar allt detta ovan roll, men när det kommer till kritan så stiger priset för att någon köper och sjunker för att någon säljer. Tillgång och efterfrågan. Det är det som är positivt med att handla råvaror. Det finns inga utdelningar som ändras över en natt, inga kvartalsrapporter som kan förfalskas och mycket mindre manipulation då varan är till för att omsättas. Inte konstigt att Jesse Livermore föredrog att handla i råvaror än i aktier.
Så, vart är kopparn på väg? En graf säger ju mer än 1000 ord så här är några nedan. Om vi tittar på på 10-årsgrafen ser vi att det har bildats lägre toppar sedan två år tillbaka: Priset hålls uppe men bara nätt och jämnt! Om vi tittar på grafen sedan 70-talet märker man klart och tydligt att det finns ett tydlig tendens för koppar att helt enkelt komma tillbaka till den nivå den kom ifrån.

Uppgången sedan 2004 verkar ha inneburit ett trendbrott och representerar väl en ny nivå men det är stor fallhöjd trots det! Till sist passar detta också utmärkt med den 30-åriga råvarucykeln. Forward-kontrakt på bl.a. CBOT handlas till så gott som likadana priser alla kontrakt igenom, så spekulanter förväntar sig inget fall, vilket brukar vara bra det med. Utöver detta har kopparlagren i London stigit hela året, vilket betyder att någon inte får sin koppar såld till det pris de vill ha.

Det kan ju dock bli så att centralbanker försöker hålla den allmänna prisnivån uppe till varje pris och kopparn inte går ner, så kopparpriset kanske inte alls går ned i nominella termer utan bara reella, vilket ändå betyder att du inte tjänar några pengar. Man kan ha rätt men man måste få rätt också. Skulle detta ske kan man vara säker på att andra råvaror agerar på ett liknande sätt. Vad som därför kan vara bättre att göra än att sälja koppar är att sälja bolag som prospekterar och bryter koppar, som t.ex. Lundin Mining, då bolag ju har en kostnadssida också!

Vill man fortfarande handla koppar kan man göra det genom att t.ex. köpa råvaruterminer på CBOT/CME eller genom någon av alla de CFD:s som finns lätttillgängliga överallt.

Koppar

crb_1900on

Stock level

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto