Home > Analys: McDonald’s Corporation – hamburgare äts oavsett konjunktur

Analys: McDonald’s Corporation – hamburgare äts oavsett konjunktur

Amerikanska McDonald’s Corporation är ett amerikanskt företag som säljer snabbmat, främst hamburgare. Företaget grundades av bröderna Richard och Maurice McDonald (i McDonald’skretsar kallas personerna för Dick & Mac). Första restaurangen öppnades 1940 i San Bernardino i Kalifornien. Ray Kroc grundade 1955 McDonald’s moderna franchisekedja och blev då själv franchisetagare med sin McDonald’s-restaurang i Des Plaines, Chicago. Numera har kedjan över 31 000 restauranger i 119 länder och 46 miljoner kunder per dag.

Den långa trenden i form av 40 veckors glidande medelvärde är fallande. Den kortare trenden i form av 8 veckors glidande medelvärde är fallande.

McDonalds aktien har haft en god utveckling på börsen i nästan tio års tid och tenderar att klara sig relativt väl under svaga perioder på börsen. Sedan botten noteringen i mars 2003 har aktien åtta dubblats. Den långa trenden har nyligen vänt nedåt och signalerar därmed en lugnare utveckling framöver. Aktien har sedan juni byggt upp ett stöd vid 86 $ och ett motstånd runt 94 $.

Om aktien lyckas forcera motståndet vid 94 $ är det sannolikt att aktien åter testar toppnoteringen vid 102 $ och bildar ett större handelsområde mellan 86 $ – 102$. Bryts stödet vid 86 $ bekräftas en svagare utveckling och det är troligt att aktien går ned till åtminstone 78 $. Stöd på nedsidan finns vid 80 $, 72 $ samt 66 $. Indikationerna i dagsläget pekar snarare mot en svagare utveckling i aktien än en större rekyl.

Då aktien är relativt motståndskraftig mot en lågkonjunktur och bolaget inte nämnvärt minskar sina intäkter i en lågkonjunktur kan det vara intressant att ha en position i aktien för att på så sätt minska volatiliteten i ens portfölj. Skulle aktien gå ned till 78 $ skulle ett sådant läge uppstå.

McDonalds (Veckodiagram
McDonalds (Veckodiagram
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto