Home > Analys: Medicinteknikbolaget Elekta har nått i mål

Analys: Medicinteknikbolaget Elekta har nått i mål

Medicinteknikbolaget Elekta kom idag med en delårsrapport som satte ordentlig fart på aktien. Redan tidigare tillhörde aktien en av årets vinnaraktier på börsen. Hittills i år har Elekta B gått upp med 40,2 procent räknat på kursen i skrivande stund 104,2 kr.

Under det andra kvartalet (Elekta har brutet räkenskapsår) så blev både resultatet före skatt på 353 mkr samt kassaflödet bättre än förväntat. Däremot var orderingången 3 procent sämre än vad analytikerna trott. Detta räckte dock för att aktien skulle gå upp med över 8 procent bara idag och dessutom gå över motståndsområdet vid ca 98-99 kr.

Elekta B har under uppgångarna fått flera köpsignaler. Särskilt viktig var den som kom i början av oktober när aktien etablerade sig över 90 kr nivån. Potentialen på den köpsignalen var ungefär upp till 103-106 kr. Idag har Elekta B handlats i som högst 104,6 kr. Så det mesta av uppgången riskerar redan att vara gjord.

Trenderna för Elekta B är emellertid fortfarande uppåtriktade både när det gäller den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, och den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalkurvan.

Stänger Elekta B idag också över motståndsnivån vid ca 99 kr får aktien också nya köpsignaler. Agerar man på dom så kan det dock vara värt att bevaka de olika stödnivåerna lite extra noga. Inte bara har aktien nu nått upp till sin uppgångspotential enligt de tidigare köpsignalerna.

Den senaste tidens uppgångar har dessutom skett under blygsamma handelsvolymer. En negativ divergens i stochastic-indikatorn visar också att kraften i de senaste tidens uppgångar inte är lika stark som tidigare.

Allt detta är varningssignaler och det indikerar också att det inte är köp av kapitalstarka och långsiktiga aktörer som drivit upp aktiekursen. Snarare pekar det på att köpsidan domineras av mer kortsiktiga aktörer som också i stor utsträckning köper tillbaka tidigare blankade aktier. Detta är för övrigt något som Elekta troligtvis har gemensamt med börsen i övrigt. Se också gårdagens analys av OMXS30.

Dagens kraftiga kursuppgång för Elekta är också ganska typiskt hur det kan bli när olika aktörer som blankat en aktie samtidigt kommer på att de vill  köpa tillbaka densamma. När de sedan köpt klart blir det lätt en rekyl. Då får vi se om den underliggande efterfrågan på Elekta klarar av att hålla aktien över stödnivåerna.

Elekta B har stödnivåer vid ca 99 kr, ca 95 kr och ca 93 kr. Långsiktigt är dock stödnivån vid ca 89-90 kr av största vikt. Skulle Elekta B stänga under den nivån får aktien långsiktigt viktiga säljsignaler. Nedsidan är då troligtvis minst ner till stödnivån vid ca 77 kr.

Stochastic-indikatorn visar inte bara på en negativ divergens utan också att aktien nu börjar bli tydligt överköpt. Detta är i och för sig ingen klar säljsignal då en aktie kan fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit i en stark trend. Detta kan däremot vara en anledning till att flytta upp sina stop losser om man agerar med kortsiktiga strategier.

Är man innehavare av Elekta aktien och vill vara försiktig skulle jag rekommendera att man tar hem sin vinst i 103-106 kr området. Är man mindre försiktig skulle jag i alla fall rekommendera en stop loss om aktien stänger under stödet vid ca 95 kr.

Vill man köpa aktien så rekommenderar jag att man gör det på en rekyl ned till i närheten av 99 kr stödområdet. Då kan man nämligen sätta en stop loss sättas som ligger tillräckligt nära för att få en vettig relation mellan risk och möjlighet. I så fall köp gärna en relativt begränsad position. Detta då aktien redan kan ha nått sin topp.

Sikta sedan på en uppgång till ungefär den nivå som aktien handlats till som högst idag eller strax under. Stop loss om aktien stänger under stödet vid ca 95 kr.

Analys Elekta
Elekta (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.