Home > Analys: Nasdaq Composite nära kraftiga säljsignaler

Analys: Nasdaq Composite nära kraftiga säljsignaler

Nasdaq Composite Index har tidigare fått säljsignaler och ligger i en nedåtgående trend. Nu ser det ut som om indexet riskerar att få nya kraftiga säljsignaler.

Det amerikanska aktieindexet har liksom flertalet andra aktieindex haft en stark utveckling tidigare under vinterhalvåret för att de senaste veckorna ha haft det betydligt besvärligare.

I år har Nasdaq, räknat på gårdagens stängningskurs 2 934,71, gått upp med 12,7%. Som högst i år har emellertid indexet varit uppe på 3 134,2.

Nasdaq Composite Index är konstruerat utifrån över 3 000 aktier, främst från teknologi- och tillväxtföretag, som är listade på Nasdaq-börsen i USA. Apple har genom sin mycket kraftiga kurstillväxt, som lett till ett extremt högt börsvärde, fått en indexvikt på hela ca 12% av detta kapitalviktade index.

I och med nedgången från toppnivån har Nasdaq Composite Index fått ett antal säljsignaler. Dessutom har indexet kommit in i en kortsiktigt nedåtgående trend. Den långa trenden, som vi definierar som lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är däremot fortfarande uppåtriktad.

Nasdaq Composite Index står nu strax över en väldigt viktig stödnivå vid 2 890. Om indexet går under 2890 får den en kraftig och  tydlig säljsignal.

Nästa viktiga stödnivå är sedan vid 2750. Det ser emellertid då ut som om att indexet i så fall förr eller senare också riskerar bryta även den nivån.

Samtidigt är Apple nära sin mycket viktiga stödnivån vid ca 548. Se vår Apple analys den 17 april. Om Apple bryter den nivån kommer troligen Nasdaq Composite Index ha mycket svårt att hålla sig över 2890 stödnivån.

Nasdaq Composite Index har motståndsnivåer kring ca 2 950, ca 3 000 och ca 3 134. För att få köpsignaler måste indexet stänga över någon av dessa nivåer. Uppsidan på en sådan signal är då ungefär upp till nästa motståndsnivå.

Så det är alltså först om indexet stänger över 3 134 som det i diagrammen ser som om det har någon större uppåt potential. Det ser dock tyvärr inte ut som om Nasdaq Composite Index har någon större  möjlighet att utmana 3 134 motståndet den närmaste tiden.

Då vi snarare ser en stor risk att Nasdaq Composite Index kommer att gå under stödnivån vid 2 890 vill vi rekommendera yttersta försiktighet med innehav på Nasdaq-börsen. Detta stärker också vår analys att även OMXS30 har mer att göra på nedsidan. Se vår OMXS30 analys den 4 maj.

NASDAQ Composite (Dagsdiagram)
NASDAQ Composite (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.