Home > Analys: Nedgången i OMXS30 ger köpläge

Analys: Nedgången i OMXS30 ger köpläge

OMXS30 ligger i en långsiktig uppåtgående trend, men har nu rekylerat ner till en kortsiktigt viktigt stödområde. Indexet bekräftar en köpsignal från ett översålt läge om det stänger över 1279. Vi siktar i så fall på uppgångar till först och främst ca 1305-1322. Skulle däremot indexet stänga under 1262 erhålls en ny säljsignal.

Vårt svenska storbolagsindex OMXS30 gick förra veckan ned 2,5 procent och slutade på 1274,59. Årets uppgång reducerades därmed något till 15,4 procent.

OMXS30 gick därmed både under den stigande trendlinjen vid ca 1295 och stödnivån vid ca 1282. Indexet fick därmed kortsiktiga säljsignaler och gick därefter ned och testade det något viktigare stödområdet vid ca 1266-1272 som vi betonat betydelsen av i tidigare OMXS30-analyser.

Det intressanta är nu att även om OMXS30 var nere på 1263,3 som lägst under fredagen så stängde indexet på 1274,59 vilket dessutom var nära dagshögsta den dagen. Indexet har därmed inte heller stängt under stödområdet vid ca 1266-1272. I diagrammet har däremot en köpindikation i form av en spikformation, eller Doji, bildats. Denna setup bekräftas som en köpsignal om indexet stänger över dagshögsta denna dag, vilket var 1278,59. Köpsignalen skulle i så fall också komma i samma riktning som den långa trenden, vilket markant ökar träffsäkerheten av denna typ av signal.

Den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är nämligen tydligt uppåtriktad trots veckans nedgång. Den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, har däremot börjat vända nedåt.

Vad som gör detta läge extra intressant är också att Stochastic-indikatorn är nere på låga nivåer och visar därmed på att OMXS30 är rejält översålt. Detta ökar sannolikheten för att indexet nu lättare ska kunna vända och sedan fortsätta uppåt i samma riktning som sin långa trend.

Veckans nedgång kom efter att marknaden började oroa sig för kommande nedskärningar i amerikanska centralbanken Federal Reservs enormt expansiva penningpolitiska QE3-program. Det är dessa stimulanser från Fed med 85 miljarder nytryckta digitala dollar varje månad som dopar finansmarknaderna och gör att börstrenderna världen över är så uppåtriktade. Även om japanska centralbanken BoJ också trycker nya pengar i rekordfart så skulle en rejäl nedskärning, en så kallad tapering, från Fed riskera påverka börsklimatet dramatiskt.

Under veckan kom det lite starkare makrostatistik och detta parat med uttalanden från diverse centralbanksaktörer om en eventuell tapering gjorde att börsaktörerna sålde ner de tidigare så överköpta börserna både internationellt och i Sverige.

Vi bedömer dock Fed och de andra centralbankerna målat in sig i ett hörn och de kan helt enkelt inte i närtid markant dra ner sina expansiva stödprogram utan att allvarligt störa de sköra återhämtningstendenser man nu fått i sina ekonomier. Troligen håller Fed i denna politik till slutet av 2014.

Mindre justeringar i QE3 kan förekomma innan dess, men vi bedömer att arbetslösheten i USA måste komma ner till de i sammanhanget så omtalade nivåerna kring 6,5 procent innan Fed kommer överväga att mer substantiellt skära ner på QE3. Skulle arbetslösheten i USA fortsätt att förbättras i nuvarande takt når man nämligen 6,5 procent i slutet av år 2014. Feds nästa chef Janet Yellen som tillträder i februari är också en varm anhängare av denna expansiva penningpolitik. Detta minskar också risken för snar och drastisk nedskärning av stimulanserna.

Däremot kan det då och då lätt uppkomma förväntningar i marknaden på tidigare nedskärningar i QE3. Detta kan i sin tur, såsom nu i veckan, räcka för att orsaka oro och nedåtriktade rekyler i aktiemarknaden. Så länge som den långsiktiga trenden är uppåtriktad och man kan iakttaga ett disciplinerat användande av stop losser kan man emellertid se dessa rekyler som utmärkta köptillfällen.

Skulle OMXS30 nu vända uppåt möter det motståndsnivåer framförallt vid årets årshögsta nivå på ca 1316 och vid årshögstanivån från år 2007 på 1321,6. Innan dess finns också lite mindre kraftfulla motståndsnivåer vid ca 1282 och ca 1305.

Skulle motståndsnivån vid ca 1322 i ett senare läge brytas under en relativt hög handelsaktivitet, gärna med omsättningar på minst 15 miljarder kronor under uppgångsdagarna, ser vi en mycket god uppgångspotential på OMXS30. I så fall siktar vi på uppgångar till minst ca 1400. Troligen skulle indexet då också ha goda möjligheter att under de kommande månaderna kunna gå upp till ca 1460-1470 nivån. Säsongsmönstret framtill ca april-maj är också klart gynnsamt för uppgångar.

På nedsidan har OMXS30 en kortsiktigt mycket viktig stödnivå vid ca 1263, fredagens lägsta indexnivå. Skulle indexet stänga under 1263 erhålls en säljsignal. Nästa stödområde ligger sedan på ca 1253, men risken är då stor att indexet även riskerar att gå ner och testa den viktiga stödnivån vid ca 1234. Skulle sedan OMXS30 även etablera sig under denna stödnivå ligger nästa viktiga stöd vid ca 1205.

Agerar man med kortsiktiga strategier skulle man därför nu kunna köpa OMXS30, särskilt om indexet också skulle orka stänga över 1279 och därmed bekräfta köpsignalen. Sikta sedan på uppgångar till först och främst till motståndsområdena kring ca 1305, ca 1316 och ca 1322. Viktigt, stop loss om OMXS30 skulle stänga under 1263.  Flytta sedan upp stop lossen allt efter som positionen visar mer och mer vinst.

Det är mycket viktigt med ett disciplinerat användande av stop losser för att riskerna ska kunna vara kontrollerbara. Detta särskilt i denna typ av helt likviditetsstyrda aktiemarknad där värderingarna drivits upp till kanske lite väl höga nivåer. En sådan här spekulativ flödesdriven uppgång kan dock fortsätta driva upp aktiemarknaden till betydligt högre nivåer. Så agera i trendens riktning och köp på rekyler, men använd stop losser!

Av detta följer att vi fortsätter att rekommendera den lite mer långsiktige placeraren att använda alla större och lite överdrivna uppgångar till att successivt sälja av sina aktieinnehav och lägga sig mer likvid. Börsuppgångarna är nämligen framförallt orsakade centralbankernas finansiella doping. De har inte så mycket med mer långsiktigt hållbara fundamentala faktorer att göra.

Handla OMXS30
Handla OMXS30 för uppgång hos CMC Markets
Handla OMXS30 för nedgång hos CMC Markets

Öppna demokonto hos CMC Markets och testa handla OMXS30 med den nya prisbelönta plattformen Next Generation som kommer med ett stort utbud av innovativa funktioner.

OMXS30 (Dagsdiagram)
OMXS30 (Dagsdiagram)
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto