Home > Analys: Nokia har fått köpsignaler

Analys: Nokia har fått köpsignaler

Nokia har den senaste tiden haft en synnerligen stark utveckling på börsen. Kursen har gått upp hela 16,7 procent bara under december månad, räknat på kursen i skrivande stund på 25,91 kr. Hittills i år är dock nedgången 26,7 procent, trots den senaste tidens rusning.

Det var framförallt nyheten att Nokias mobilmodell Lumia 920T ska lanseras med China Mobile och finnas tillgänglig i Kina i slutet av året som orsakat de senaste dagarnas uppgång. China Mobile är världens största teleoperatör och Nokia kommer nu in väldigt tidigt och före viktiga konkurrenter med en Windows Phone-modell på den kinesiska marknaden.

Detta innebär en enorm scenförändring för detta tidigare helt utdömda företag. Som vi i tidigare analyser tagit upp så är detta beteende emellertid ganska vanligt för nationalklenoderna Ericsson och Nokia de senaste 20-30 åren. Vissa år är de helt utslagna, sedan blir de de största bolagen börsvärdesmässigt i respektive land, 5-10 år senare är de mer eller mindre konkursmässiga igen för att efter ytterliggare några år åter komma igen med stormsteg.

Läxan av det för den riktigt långsiktige placeraren är: Köp Nokia och Ericsson när de är helt uträknade av ”alla”. Sitt sedan på aktierna i minst 5 år. Sedan när aktierna blir hyllade av alla, börsvärdet är högst bland alla börsbolagen i respektive land och pe-talsvärderingen är skyhög kan man överväga en försäljning. Se där, ett litet recept för att bli riktigt rik på aktier…

Ser vi på veckodiagrammet nedan ser vi att Nokia fick kraftiga köpsignaler när aktien gick över motståndsnivån vid ca 23.1 kr. Köpsignalen kom också under en relativt hög handelsvolym vilket förstärker signalvärdet betydligt. Det är också ett tydligt styrketecken då man ska bedöma aktiens mer långsiktiga potential. Köpsignalen kom ur formationer vars storlek indikerar att den långsiktiga uppgångspotentialen är till minst ca 34,75 kr.

Analys Nokia
Nokia SEK (Veckodiagram)

Nokia har emellertid ett starkt motståndsområde vid ca 31,5 kr som kan hejda aktiens utveckling. Skulle aktien dock orka etablera sig över den nivån har aktien sedan långsiktigt viktiga motståndsområden vid ca 39,3 kr och ca 46,7 kr.

Går vi sedan över till dagsdiagrammet nedan ser vi att Nokia även innan 23,1 kr hade fått en viktig köpsignal när aktien gick över motståndet vid ca 20,5 kr. Även denna köpsignal erhölls under stor handelsvolym. Detta är också ganska unikt på börsen då andra aktiers uppgångar under de senaste månaderna oftast skett till väldigt blygsamma handelsvolymer.

Vi skrev också i vår analys av Nokia den 7 november att om aktien skulle bryta över motståndsnivåerna vid ca 20,5 respektive 23,1 kr under stor handelsvolym skulle aktien få starka köpsignaler och uppgången då skulle kunna bli betydande. Vi bedömde att aktien då minst skulle  kunna gå upp till ca 25 kr och även ha goda möjligheter att gå upp till nivåerna kring ca 28-31 kr.

Ser vi dock på den långa trenden, definierat som lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, så är den emellertid fortfarande nedåtriktad. Däremot har den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, varit nedåtgående sedan i mitten av november.

Stochastic-indikatorn är uppe på höga nivåer och indikerar därmed att aktien börjar bli överköpt. Det är emellertid ingen säljsignal i sig själv då en aktie kan fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit in i en stark trend. Däremot kan aktien då lättare att råka ut för rekyler inom den uppåtriktade trenden.

Nokia har horisontella stödnivåer vid ca 25,3 kr, ca 24 kr, ca 23,1 kr, ca 21,32 kr och ca 20,5 kr. Dessutom har aktien trendlinjestöd som i dagsläget ligger vid ca 22 kr och ca 19 kr. Skulle Nokia gå ner till stödet vid ca 24 kr täpps också ett gap i hop. Det var nämligen ingen handel i intervallet 24,07 och 25,14 kr. Det är en inte helt ovanlig utveckling att sådana gap täpps ihop i en rekyl och att sedan aktien fortsätter sin resa uppåt.

Slutsatsen är därför för den riktigt långsiktige placeraren, köp Nokia och glöm bort dom i minst 5 år. Ta sedan fram dom och se om Nokia är det högst värderade bolaget på Finlandsbörsen. Överväg i så fall att sälja dom.

Är man något lite mer kortsiktig i sin placeringshorisont kan man överväga att köpa aktien på nedåtriktade rekyler till någon av stödnivåerna vid ca 24 kr, ca 23,1 kr eller ca 22 kr. Sikta sedan på uppgångar till minst ca 28 kr.

Stop loss om aktien stänger under respektive stödnivå. Flytta sedan upp stop lossen alltefter som positionen visar mer och mer vinst.

Att ta position
Handla Nokia för uppgång med tex. BNP Paribas MINILONG NOKIA BP5
Handla Nokia för nedgång med tex. BNP Paribas MINISHRT NOKIA BP11
Analys Nokia
Nokia SEK (Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto