Home > Analys: Nokia har fått köpsignaler

Analys: Nokia har fått köpsignaler

Nokia (SEK) har under sommaren haft en stark utveckling. Kursen bottnade ur den 18 juli på 11,31 kr och har sedan gått upp med 74%, räknat på kursen i skrivande stund på 19,98 kr.

Sett på helåret har däremot Nokia fortfarande en lång väg upp till vattenytan. Kursen är nämligen fortfarande ner 40,3% sedan nyår..

I vår analys av Nokia den 27 juli skrev vi att aktien skulle få en köpsignal om den stängde över 13,8 kr. Vi skrev då också för att det kunde gå fort uppåt. Därför betonade vi att man skulle vara snabb med att stänga eventuella blankningspositioner om vi fick köpsignalen.

Nokia fick köpsignalen och under den snabba uppgången som följde var aktien uppe på 22,97 kr som högst den 27 augusti.

På vägen dit fick Nokia även andra köpsignaler när motståndsnivåerna vid ca 16 kr och ca 18,7 kr passerades.

Nu har Nokia emellertid stött i ett motståndsområde kring ca 23,1 kr. Skulle Nokia även med tiden orka etablera sig över 23,1 kr får aktien ytterliggare en stark köpsignal.

I så fall ser Nokia ut att kunna gå upp och testa motståndsområden kring ca 25 kr och ca 28 kr. Skulle även dessa områden passeras så har aktien sedan ett mycket starkt motståndsområde kring ca 31,5-39 kr.

Nokia har de närmast liggande stödområdena vid ca 18-18,7 kr, ca 16 kr och ca 15 kr.

Den långa trenden, som vi definierar som lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är fortfarande nedåtriktad. Den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, har däremot vänt uppåt i och med sommarens uppgång.

Stochastic-indikatorn ligger i ett mellanläge och indikerar att aktien för tillfället varken är överköpt eller översåld. Tidigare under sommaren gav indikatorn emellertid tydligare besked. Då understödde indikatorn aktiens köpsignaler genom att ha uppvisat en positiv divergens jämfört med aktiekursens utveckling.

Nokia har även givit ifrån sig andra intressanta och lite mer långsiktiga styrkebesked. Handelsvolymerna på de uppåtriktade dagarna har nämligen oftast varit större än handelsvolymerna på de nedåtriktade dagarna.

Detta är ett klart hälsosamt tecken i en uppgång.

Det visar på att den uppåtriktade trenden har kvalitéer i sig och att det finns ett lite mer genuint långsiktigt köpintresse i aktien.

Detta är i skarp kontrast till börsen i övrigt som under sommarens uppgång istället haft ett negativt volymsamband på uppåtdagar relativt nedåtdagar. Här fick man en tydlig varning om att den uppåtgående trenden på börsen inte var långsiktigt hållbar.

Det generella sommarrallyt på börsen har därför troligen endast varit ett bearmarketrally i en mer långsiktigt nedåtgående trend. Inslaget av blankare som täckningsköpt har varit stort. Se också vår OMXS30 analys den 23 augusti.

Nokias mer positiva volymmönster indikerar däremot att det i Nokias fall ha varit ett större inslag av mer ”riktiga” och långsiktiga aktieinvesterare som agerat i aktien.

Vill man köpa aktien rekommenderar vi att man gör det på rekyler ned mot de olika stödnivåerna vid ca 18-18,7 kr, ca 16 kr och ca 15 kr. Sikta på uppgångar till i första hand ca 23 kr. Stop loss om aktien stänger under respektive stödnivå. Flytta sedan upp stop lossen allt eftersom positionen visar större och större vinst.

Skulle det bli stor oro på  börsen i höst så är det givetvis risk att även Nokia påverkas. Med tanke på det och med hänsyn till att den långa trenden i Nokia fortfarande är nedåtriktad så rekommenderar vi att man tar relativt små positioner i aktien.

Analys Nokia
Nokia (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.