Home > Analys: Nordea ger många tradingmöjligheter

Analys: Nordea ger många tradingmöjligheter

Bankaktier har gått starkt på börsen i år. Nordea är därvidlag inget undantag. Med sin uppgång i år på 20,7%, räknat på kursen i skrivande stund på 64,25 kr, slår den med bredmarginal OMXS30 som ”bara” gått upp med 9,6%.

Nordea aktien har dock slagit upp och ned i år. I vår analys av Nordea den 30 mars, då aktiekursen låg kring 60 kr, skrev vi att aktien hade fått säljsignaler. Aktien gick sedan ner och var nere på 51,35 kr som lägst den 21 maj.

Under sommaren har Nordea sedan, liksom de flesta aktier på Stockholmsbörsen, haft en kraftig kursuppgång. Som högst under sommarrallyt var Nordea uppe i 64,9 kr den 9 augusti.

Nu ligger Nordea i ett konsolideringsintervall mellan ca 60 kr och ca 65 kr. Detta intervall kan en kortsiktig aktör använda som ett tradingområde. Alltså köpa vid ca 60 kr och sälja vid ca 65 kr.

Skulle emellertid aktien stänga över motståndet vid ca 65 kr får aktien en köpsignal. Sedan är avståndet tyvärr kort till nästa motståndsområde vid ca 67 kr. För att aktien även ska få en starkare och mer långsiktigt viktig köpsignal måste aktien emellertid etablera sig över 67 kr.

Om Nordea istället bryter under stödnivåerna kring ca 60 kr och ca 59 kr får aktien säljsignaler. Då ser det ut som om aktien minst ska ner och testa stödnivån vid ca 55 kr. Risken är då också stor att aktien även ska leta sig ner till stödnivån vid ca 51 kr.

Den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är uppåtriktad. Den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, är dock mer oregelbunden.

Stochastic-indikatorn har nu kommit upp i relativt höga nivåer och visar därmed att aktien börjar bli överköpt. Detta är emellertid ingen säljsignal i sig själv då en aktie kan fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit in i en stark trend.

Däremot så får man i och med detta öka beredskapen på att aktien får det svårare att bryta igenom ett så starkt motstånd som det vid 65 kr, utan att först göra en nedåtrekyl. Agerar man kortsiktigt så kan det därför vara läge att ta hem sin vinst här strax under motståndet.

En mer långsiktig strategi kan emellertid vara att avvakta utbrott ur det breddare 59 kr till 67 kr området innan man agerar.

Köp Nordea om aktien etablerar sig över 67 kr. Stop loss om aktien stänger under 65 kr.

Blanka Nordea om den etablerar sig under 59 kr. Stop loss i så fall om aktien stänger över 61 kr.

Att ta position
Handla Nordea för uppgång med tex. Citi First LONGNDA AI CIT*
Handla Nordea för nedgång med tex. Citi First SHORTNDA AA CIT*
Analys Nordea
Nordea (Dagsdiagram)

*CitiFirst samarbetar med Tradingportalen vid marknadsföring av CitiFirsts produkter.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.