Home > Analys: Nordea har fått säljsignaler

Analys: Nordea har fått säljsignaler

Nordea har efter en stark kursuppgång nu istället fått en säljsignal. Aktien har dock en stödnivå redan vid ca 63 kr, men då säljsignalen erhållits under stigande volym finns risk att även denna nivå bryts.

Nordea tillhör, som precis som de övriga bankerna, en av årets vinnaraktier. Nordea, räknat på kursen i skrivande stund på 64,25 kr, har gått upp med 20,7 % i år vilket är klart mer än för OMXS30 som gått upp med 9,2%.

SvD skrev igår att en rad bedömare tror att staten är på väg att sälja sitt innehav i Nordea. Den svenska staten äger 544,2 miljoner aktier i Nordea. Detta motsvarar 13,5% av alla utstående aktier.

Det var allt av döma denna nyhet som fick Nordea att gå under stödnivån vid ca 65 kr under stor handel. Nordea fick därmed en kortsiktig säljsignal.

Vi förväntar oss nu att aktien ska göra ett test av stödnivån vid ca 63 kr. Där har aktien både en horisontell stödnivå samt en uppåtgående trend som ger stöd.

Skulle Nordea etablera sig under 63 kr får aktien en betydligt allvarligare säljsignal. Särskilt om det skulle ske under fortsatt stor aktiehandel relativt volymen under de uppåtriktade dagarna.

Nordea har sedan stödnivåer vid ca 60 kr och 59 kr. Skulle dessa nivåer också brytas får aktien ytterliggare säljsignaler som indikerar att aktien kan komma att leta sig ner till den långsiktigt viktig stödnivå vid ca 51-52 kr.

Nordea har motståndsnivåer vid ca 65 kr och ca 67 kr. Det är framförallt om aktien. mot förmodan, lyckas bryta över 67 kr som aktien får långsiktigt intressanta köpsignaler.

I och med att både den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, och den korta trenden (lutningen på 20 dagars medeltalskurvan) fortfarande är uppåtriktade, skulle en nedgång till stödnivån kunna ses som ett utmärkt köptillfälle.

Detta särskilt med tanke på att Stochastic-indikatorn snart verkar komma ned på översålda nivåer.

Saken kompliceras emellertid av att indikatorn kan fortsätta att vara översåld en mycket lång tid om aktien kommer in en stark trend. Dessutom skvallrar nedgången som börjat ske under stor handelsvolym att nedgången kanske bara har börjat.

Köper man aktien vid stödet 63 kr skulle vi därför vilja rekommendera ett mycket strikt stop loss agerande om aktien stänger under 62 kr.

Blankar man aktien på säljsignalen som aktien nu fått skulle jag rekommendera att man gör det med relativt små positioner. Detta då den långa trenden fortfarande är uppåtriktad. Stop loss om aktien stänger över 65 kr.

Analys Nordea
Nordea (Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto