Home > Analys: Norska Marine Harvest tappar orken

Analys: Norska Marine Harvest tappar orken

Marine Harvest ASA (OSE: MHG), Pan Fish före 6 februari 2007, är ett norskt skaldjursföretag med verksamhet i ett antal länder runt om i världen. Bolagets främsta intresse är produktion, bearbetning och försäljning av odlad lax är verksamheten i som fokuserade på Norge, Skottland, Kanada, Färöarna, Irland och Chile. Koncernen har en andel på mellan 25 och 30 % av den globala lax och öring marknaden, vilket gör den till världens största företag i branschen.  Marine Harvest äger också en ”mervärde bearbetning ”enhet, som bereder och distribuerar en rad fisk-och skaldjursprodukter, och ett antal mindre enheter. Gruppen har sitt huvudkontor i Oslo och är noterat på Oslo Börs utbyte där det är en beståndsdel i riktmärket OBX index.

Den långa trenden i form av 200 dagars är starkt stigande. Den kortare trenden har börjat falla.

Vi har tidigare varit positivt inställda till aktien. De senaste veckornas har aktien haft problem att etablera sig över 4.90 kr nivån och det är nu tydligt att 4.90 kr nivån nu utgör ett starkt motstånd. Aktien upplevde ett kraftigt ras förra torsdagen under kraftigt ökad omsättning.  Normalt sett är det negativt men då aktien stängde i övre delen av handels intervall visar det istället på god absorberingsförmåga av det intensiva säljtrycket. Den kortare trenden har vänt nedåt och det är oklart vad aktien har för planer framöver. En möjlighet är att aktien är i behov av en konsolidering för att låta det långsiktiga 200 dagars glidande medelvärdet komma ikapp.

Då läget är svår prognostiserat och den kortare trenden vänt nedåt är det bäst att ta ha en defensiv ställning. I dagsläget har vi ingen rekommendation har man köpt tidigare är det troligen ett bra alternativ att sälja, och hålla sig utanför aktien.

Marine Harvest (Dagsdiagram)
Marine Harvest (Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto