Home > Analys: OMXS30 – Fler säljsignaler

Analys: OMXS30 – Fler säljsignaler

OMXS30 har fått en stort antal säljsignaler den senaste tiden. Särskilt allvarligt var det att det viktiga stödet vid ca 1318 bröts. Även om den riktigt långsiktiga trenden fortfarande är uppåtriktad är risken nu väldigt stor för nya stora nedgångar. Kortsiktigt är dock indexet kraftigt översålt vilket gör att utvecklingen kan bli fortsatt volatil med stora kast både på upp- och nedsidan. 

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Stockholmsbörsen gick förra veckan kraftigt nedåt. Storbolagsindexet OMXS30 gick ner 4,7 procent till 1304,96. Därmed har årets uppgång raderats ut och indexet ligger då på -2,1 procent hittills i år. Lägger man till utdelningar ligger emellertid indexet fortfarande på en uppgång på 1,3 procent.

Vad som dragit ner börsen är en kombination av nyhetsfaktorer som kommit i ett känsligt börsläge. Det som de senaste åren drivit på börsutvecklingen och närmast gjort aktiemarknaden teflonaktigt motståndskraftigt mot negativa nyheter är det stora överskott av riskvilligt kapital som skapats av centralbankerna i främst USA, Japan och ECB. De har tryckt nya digitala pengar i en rekordartad omfattning och samtidigt tryckt ner ränteläget till nära noll.

Det har sedan skapat en drivhuseffekt på världens kapitalmarknader. Negativa nyheter som statsfinansiella kriser i USA, krigsutbrott i Europa och lite överallt i världen, bankkriser i Portugal med mera har då bara tillfälligt kunnat störa aktiemarknaderna. Efter en månad eller två med lite börsoro har sedan aktiemarknaderna kunnat fortsätta upp i sina långsiktigt envist uppåtgående trender.

Vad som dock har hänt de senaste månaderna är att samtidigt som amerikanska Fed steg för steg dragit ner på sitt obligationsåterköpsprogram QE3 så har aktiemarknaderna dränerats på kapital genom en stor mängd nyemissioner och börsintroduktioner. Bara den kinesiska e-handelsjätten Alibabas börsintroduktion i USA drog in ca 24 miljarder USD.

Det är i och för sig egentligen ganska sunt att börsbolagen återigen använder aktiemarknaderna som en finansieringskälla. Det är en aktiemarknadens absolut viktigaste samhällsfunktioner. Det är bara det att vi de senaste åren vant oss vid att aktiemarknaden översvämmas av riskvilligt kapital som mer eller mindre bara måste placeras i aktier.

Denna nya situation där det råder lite mer jämvikt beträffande det riskvilliga kapitalet skapar en helt annan känslighet för negativa nyheter. Till exempel uppgiften om att den tyska industriproduktionen den senaste månaden gått ner oväntat mycket gav nu fullt utslag i aktiekurserna. Hade vi haft kvar den tidigare situationen med ett stort och stigande överskott av riskvilligt kapital som ivrigt letade avkastningsmöjligheter hade troligtvis institutioner och andra börjat fyndköpa aktier på betydligt högre börskursnivåer än de vi nu gått ner till. Nu ser det till och med tveksamt ut om det finns tillräcklig köpkraft kvar för att kunna vända trenden uppåt mer än bara tillfälligt..

Den riktigt långa trenden på OMXS30, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är emellertid fortfarande uppåtriktad. Den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, är däremot nedåtriktad sedan den 1 oktober. Men OMXS30 befinner sig nu en bra bit under den längre medeltalskurvans nivå på ca 1364. Så går inte indexet upp relativt kraftigt den närmaste tiden riskerar också denna långa trendindikator vända nedåt. Det skulle i så fall bli för första gången sedan december år 2012. 

Särskilt allvarlig säljsignal var det att stödnivån vid ca 1318-1321 inte höll. OMXS30 har vid tre tillfällen de senaste 8 månaderna bottnat ut och vänt upp från denna nivå. Att indexet inte klarade av det den här gången är klart illavarslande. Dessutom har nedgången skett under en relativt hög handelsaktivitet. Börsomsättningarna under nedgångsdagarna har nämligen varit minst lika stora som den under den senaste tidens uppgångsdagar. Detta stärker tyvärr signalvärdet på säljsignalerna betydligt.

Säljsignalerna OMXS30 nu har fått indikerar en nedgångspotential till ca 1230-nivån. Det vill säga ca 5,7 procent från nuvarande 1304,96. På vägen dit finns emellertid en stark stödnivå vid ca 1276 där indexet skulle kunna stanna upp vid. Håller inte den finns sedan intressanta stödnivåer vid ca 1250, ca 1230 och ca 1200.

Stochastic-indikatorn visar å andra sidan att OMXS30 är i ett väldigt översålt läge. Detta är emellertid ingen köpsignal i sig själv då indexet kan fortsätta att vara översålt en längre tid om det kommit in i en stark trend. Man kan däremot då öka beredskapen på att marknaden lättare kan göra en uppåtriktad rekyl inom den nedåtgående trenden.

Man kan i och med allt detta också förvänta sig att börsen kommer att fortsätta vara väldigt volatil den närmaste tiden med stora kast både upp- och nedåt. Ur ett säsongmässigt perspektiv så är dessutom oktober månad känt för att kunna vara väldigt volatilt. Och många stora nedgångar genom historien har bottnat ut i oktober på ett ofta dramatiskt sätt.

För att OMXS30 ska få några riktigt pålitliga köpsignaler bör indexet etablera sig över viktiga motståndsnivåer under en relativt stor handelsaktivitet under uppgångsdagarna. Helst med börsomsättningar på minst 15 miljarder. Innan vi får ett sådant mer positivt handelsvolymmönster betraktar vi eventuella börsuppgångar främst som potentiella sälj- och blankningslägen.

OMXS30 har nu ett starkt motståndsområde vid ca 1318-1321. Sedan finns det andra starka motståndsnivåer vid ca 1350-1354, ca 1376-1380, ca 1400, ca 1410 och vid årshögsta nivån 1424.

Agerar man med kortsiktiga strategier rekommenderar vi liksom förra veckan att man agerar i trendens riktning och främst handlar för nedgång. OMXS30 är dock kraftigt översålt så indexet kan göra stora uppåtriktade rekyler. Hänger man på dessa uppåtrörelser rekommenderar vi i så fall att man gör det med relativt små positioner och extra tajta stoppar. När dessa uppåtriktade rekyler ger signal att toppa av rekommenderar vi emellertid att man tar position med mer normala positionsstorlekar för nedgång.  MEN, då marknadens volatilitet nu ökat betydligt är det extra viktigt med ett disciplinerat användande av stoppar!

För mer långsiktiga positioner har nu läget försämrats betydligt i och med att OMXS30 bröt under stödet vid ca 1318-1321. Är man försiktig så avvecklar man sådan positioner för att sedan avvakta utvecklingen. Kanske några läsare redan gjort det på förra veckans rekommendation? Möjligheterna att kunna köpa tillbaka index och aktieinnehav på betydligt lägre nivåer ser för närvarande mycket goda ut.

De senaste årens börsuppgångar har nämligen till stor del skett på grund av centralbankernas finansiella doping genom en extremt expansiv penningpolitik. Och tyvärr inte på grund av kraftigt stigande företagsvinster. Denna penningpolitik har också skapat stora finansiella obalanser som gör att läget på lång sikt är minst sagt osäkert.

Analys OMXS30
OMXS30 (dagsdiagram)
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto