Home > Analys: OMXS30 fortsätter att visa kortsiktig styrka

Analys: OMXS30 fortsätter att visa kortsiktig styrka

OMXS30 har fått köpsignaler och ser kortsiktigt starkt ut. Nya köpsignaler erhålls om motståndet vid ca 1424 bryts. Vi siktar i så fall på en uppgång till 1460-1550 området den närmaste tiden. På längre sikt ser dock börsläget betydligt mer osäkert ut. För både handelsvolymmönstret och de längre trenderna är tyvärr fortfarande negativa. OMXS30 får en säljsignal om stödet vid ca 1385 bryts. Långsiktigt är emellertid stödet vid ca 1247 mycket viktigare.


Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Stockholmsbörsen gick förra veckan upp för fjärde veckan i rad. Storbolagsindexet OMXS30 avancerade 1,0 procent och slutade på 1418,39. Utvecklingen i år ligger därefter på -2,0 procent.

Veckans börsutveckling var lugn och avvaktande tills ECBs penningpolitiska besked kom under torsdagen. Först blev börsreaktionen starkt positiv då bedömare först uppfattade ECBs stödprogram och räntesänkningar som aggressiva. Men sedan tolkades de efterföljande kommentarer från ECB-chefen Mario Draghi som att räntebotten var nådd. Vilket gjorde att börsläget svängde om och blev negativt.

OMXS30 var som högst uppe på 1423,8 under torsdagen, vilket var veckans högsta notering, men stängde på låga 1385,1. Vilket också var dagslägsta den dagen och dessutom under dagen innans lägsta nivå.

OMXS30 fick därmed en set up för en key reversal säljsignal, vilket är en klassisk toppformationssignal. Säljsignalen bekräftas om indexet dagen efter stänger under 1385,1. Och toppformationssignalen slås sönder om indexet istället bryter över 1423,8. Så det var lite spännande på fredagen vad som skulle hända.

Men börsen svängde uppåt under fredagshandeln efter att investerare omvärderat och till slut bestämt sig för att Mario Draghis åtgärder var börspositiva. Ombytligt värre alltså.

Så nu ser det snarast ut som att OMXS30 har goda möjligheter att bryta över 1423,8, ta bort toppningsvarningen, och istället få nya kortsiktiga köpsignaler.

För OMXS30 ligger dessutom kortsiktigt sett i en uppåtgående trend och indexet har tidigare fått ett antal kortsiktigt intressanta köpsignaler. Den senaste köpsignalen kom när indexet gick över motståndet vid ca 1410.

Skulle OMXS30 orka över 1424 så siktar vi sedan på att indexet minst ska kunna gå upp och testa motståndsområdet vid ca 1460. Ovanför det finns det motståndsområden kring 200 dagars medeltalskurvans nivå som för närvarande ligger vid ca 1478 och ett viktigt motståndsområde vid ca 1547.

Vårt målområde för OMXS30 de närmaste månaderna ligger som bekant också i intervallet 1460-1550.

Vi vågar än så länge inte spänna bågen hårdare då uppgången ifrån årslägstanivån vid ca 1247 skett under ett mycket tydligt negativt handelsvolymmönster, 200 dagars medeltalskurvan är nedåtriktad och då OMXS30 visar upp ett tydligt långsiktigt mönster med successivt allt lägre och lägre toppar och bottnar.

Så att så länge dessa förhållanden inte bryts så är risken uppenbar att denna uppgång bara är ett bear market rally. Alltså en kortsiktig uppgång inom en större fallande trend. Sådana uppgångar kan vara väldigt opålitliga. De kan gå längre än man kan ana, men de kan också helt plötsligt bara ta slut.

Skulle OMXS30 däremot stänga under stödet vid ca 1385 erhålls kortsiktigt intressanta säljsignaler. De närmaste stödnivåerna finns sedan vid ca 1373, ca 1348 och ca 1323. Men för att OMXS30 ska få långsiktigt starka säljsignaler behöver indexet etablera sig under den mycket viktiga stödnivån vid ca 1247. Nedgångspotentialen ser då ut att vara betydande.

Säsongsmönstret är dock positivt till ca april. Under halvåret maj till oktober brukar emellertid börsen vanligtvis ha en svagare fas. Särskilt nu när de längre trenderna är nedåtriktade så riskerar börsutvecklingen bli extra svag under denna period. Risken är då stor att stödnivån vid ca 1247 kommer att testas.

Stochastic-indikatorn ligger på höga och överköpta nivåer. Detta är emellertid ingen säljsignal i sig själv då indexet kan fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit in i en stark trend.

Få OMXS30-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

Är man inriktad på kortsiktig handel så rekommenderar vi att främst agera för uppgång så länge som den korta trenden pekar uppåt. Sikta på uppgångar till i första hand ca 1460. I andra hand till ca 1480-1500 och sedan till ca 1550.

Men risknivån är hög då både den långa trenden och handelsvolymmönstret är negativa och då denna uppgång troligtvis endast är ett bear market rally. Ta därför gärna mindre positionsstorlekar än normalt och sätt tajta stoppar. Ha särskilt en stopp om OMXS30 skulle stänga under stödet vid ca 1385.

Agerar man med långsiktiga strategier rekommenderar vi fortsatt stor försiktighet. Innan köp görs så avvakta helst att mycket tydliga köpsignaler först erhållits under en relativt hög handelsaktivitet.

Har man följt vår rekommendation att försiktigt köpa aktie- och indexpositioner vid stödnivån vid ca 1247 stödnivån så sälj gärna dessa och även eventuella andra långsiktiga uppgångspositioner om OMXS30 skulle komma upp i 1460-1550 området den närmaste tiden. Särskilt om indexuppgångarna skulle fortsatt ske under en relativt låg handelsaktivitet.

Alternativet till att sälja rakt av vid OMXS30 1460-1550 är att man då i alla fall börjar använda sig av tajta stopp losser även för denna typ av innehav.

Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)
Analys OMXS30
OMXS30 (Timdiagram)
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto