Home > Analys: OMXS30 fortsätter uppåt med stöd av centralbanker

Analys: OMXS30 fortsätter uppåt med stöd av centralbanker

Vårt svenska storbolagsindex OMXS30 har den senaste veckan gått upp med 1,4 procent till 1244,25. I år har därmed indexet avancerat med hela 12,6 procent. I och med detta har också OMXS30 kommit upp i vårt primära målområde 1240-1260. Som vi i tidigare analyser skrivit så behöver emellertid inte uppgången nödvändigtvis ta slut här. Det ser nämligen fullt möjligt ut för OMXS30 att med tiden även kunna gå upp och testa toppnivån från den 13 juli 2007 på 1321,6. Dit är det nu ”bara” 6,2 procent.

Även om aktievärderingarna givet den svaga ekonomiska utvecklingen nu börjar bli lite väl ansträngda så kan rallyt alltså fortsätta ett bra tag till. Dyrt kan bli dyrare.

Så länge de flesta stora centralbanker tävlar i grenen ”Vem kan trycka  mest nya digitala pengar” är nämligen allt möjligt på världens börser. Lite ironiskt är det dock att just de regioner med de största ekonomiska problemen som Europa, USA och Japan har de börser som går bäst. Det är nämligen där som centralbankerna är ivrigast på att låta de digitala sedelpressarna jobba sig varma.

Den enorma likvidiseringen av marknaden går nämligen inte främst till investeringar i nya fabriker och annat i den reala ekonomin utan flödar istället vidare i en strid ström till de finansiella marknaderna. Där är räntorna så låga att en hel del av pengarna sedan letar sig vidare till aktiemarknaden i jakten på avkastning.

Det är också ett väl dokumenterat faktum att när ränteläget är lågt så görs det en stor mängd felinvesteringar som inte skulle ha gjorts om ränteläget hade varit högre. Men vilket alternativ har till exempel aktiefondförvaltarna när de får stora kapitalinflöden? Köper de inte aktier och börsen fortsätter upp så riskerar de sina jobb.

Dessutom har konkurrensen om aktier nu ökat från ett något oväntat håll. Centralbankerna har nämligen själva börjat investera direkt i aktier. Varför det, kan vän av ordning stillsamt undra. Vad ska centralbankerna egentligen ha aktier till?

Är det kanske någon ny socialistisk/kommunistisk strömning bland bankirerna? Är inte kommunism dödförklarad som politisk idé?  Nej, det är nog snarare tanken att om börserna går upp så blir allmänheten och företagarna mer optimistiska. Detta ska i sin tur göra att man börjar konsumera och investera mer och därmed ska hjulen börja kunna rulla snabbare i ekonomierna. Se där, ytterligare ett stort globalt finansiellt experiment med en högst osäker utgång.

Sedan är det en annan sak att så gott som alla börsaktörer är medvetna om att det är centralbankernas finansiella doping som driver upp börserna. När de väl slutar med detta riskerar säljtrycket att bli betydande. ”Alla” är medvetna om detta men ingen vet när det sker. Som det nu är tvingas istället ”alla” att förr eller senare hänga på börsrallyt. Även börspessimisterna.

För skulle centralbankerna fortsätta att driva upp finansmarknaderna ett eller två år till riskerar nämligen börspessimisterna bli både panka och/eller arbetslösa långt innan dess. En större vändning i marknaden brukar också först ske när den siste börspessimisten givit upp och istället blivit en ivrig aktieköpare…

Vad vi kan konstatera är emellertid att OMXS30 nu ligger både kortsiktigt och långsiktigt i stigande trender. Stochastic-indikatorn är kvar på höga nivåer och indikerar därmed att börsen är rejält överköpt. Att börsen orkat vara kvar  i ett överköpt läge så pass länge är dock ingen säljsignal. Det kan snarast betraktas som ett styrketecken.

OMXS30 har också den senaste tiden radat upp köpsignal efter köpsignal. De senast kom när motståndsnivåerna vid ca 1212, ca 1223 och ca 1233 passerades. Dessa nivåer har nu istället blivit stödnivåer. Under dessa har OMXS30 sedan stöd vid ca 1197-1200, ca 1186 och ca 1178.

Handelsvolymerna på uppgångsdagarna börjar åter bli blygsamma vilket tyvärr är ett svaghetstecken för den långsiktiga kursutvecklingen. Det högst tveksamma handelsvolymmönstret fortsätter därmed att indikerar att hela börsuppgången sedan 941,11 den 4 juni 2012 riskerar att bara vara ett så kallat bearmarket rally, en uppåtriktad rekyl, i en mycket mer långsiktig konsoliderings- eller nedgångsformation.

I så fall riskerar nedgången efter en börstopp att kunna bli synnerligen besvärlig. Men innan det sker så gäller det för en teknisk analytiker med trendföljande strategier bara att köpa på nedåtriktade rekyler, placera ut sina stop losser och sedan hänga med börsen uppåt. För börsen skulle nämligen kunna fortsätta att gå uppåt en bra bit till och även under en relativt lång tidsperiod.

Bryter däremot OMXS30 under viktiga stödnivåer, särskilt om detta skulle ske under ökade handelsvolymer, förändras dock läget betydligt. Det är därför viktigt att disciplinerat bevaka sina stop losser och att handla i tillräckligt likvida instrument.

En strategi man kan använda är därför till exempel att köpa OMXS30 och använda ovan nämnda stödnivåer som stop losser. Så köper man OMXS30 på första bästa rekyl kan man sedan sätta ut en stop loss om indexet skulle stänga under 1233.

Vill man tillåta indexet att svänga mer innan man blir utstoppad kan man istället använda sig av nästa stödnivå vid 1223 som stop loss. Sikta sedan på uppgångar till först och främst ca 1260. I andra hand till ca 1300-1320.

Flytta sedan också upp din stop loss allt eftersom positionen visar mer och mer vinst.

Att ta position
Handla OMXS30 för uppgång med tex. BNP Paribas MINILONG OMX BP16
Handla OMXS30 för nedgång med tex. BNP Paribas MINISHRT OMX BP3
OMXS30 (Dagsdiagram)
OMXS30 (Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto