Home > Analys: OMXS30 har fått en liten säljsignal, större på gång?

Analys: OMXS30 har fått en liten säljsignal, större på gång?

OMXS30 öppnade idag strax över 1180 för att sedan vända upp till indexvärdet 1184,98 i skrivande stund. Det var framförallt det oroliga läget efter det italienska valet som orsakade nedgången. Som lök på laxen så har inte heller den amerikanska Presidenten och kongressen ännu kommit är överens om de automatiska budgetnedskärningarna, som införs 1 mars. USA börsen gick också i går ned kraftigt (SP500 -1,83 %). Även det amerikanska ”oros-indexet” VIX, som mäter den implicita volatiliteten på optionsmarknaden i USA, gick upp kraftigt till 18,99.

Dagens nedgång på OMXS30 innebär att indexet fick en mindre säljsignal när den branta trendlinjen som i dagsläget ligger vid ca 1191 är bröts. Men även att den viktiga stödnivån vid ca 1182 testades och initialt höll. Skulle däremot OMXS30 stänga under 1182, särskilt om den skulle göra det under en stor handelsaktivitet, får indexet en viktig säljsignal.

I och med att både den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, och den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, är tydligt uppåtriktade skulle man däremot kunna se denna rekyl som ett utmärkt köptillfälle. I så fall skulle jag dock rekommendera en tajt stop loss.

För att i nuvarande läge OMXS30 ska få en förnyad köpsignal måste indexet etablera sig över motståndet vid ca 1212. Gärna då också under en stor handelsvolym. Tyvärr har handelsvolymen varit låg på uppgångsdagarna relativt den under nedgångsdagarna de senaste månaderna. Det indikerar att hela uppgången sedan i höstas riskerar att endast vara ett kraftfullt bearmarketrally i en (mycket) långsiktig konsolideringsformation.

Skulle OMXS30 etablera sig under stödet vid ca 1182 under en stor handelsaktivitet, till exempel om börsomsättningen då skulle bli en bit över 20 miljarder, så finns det därför klar risk att börsen nått sin topp vid gårdagens högsta nivå på 1212,3. Nedsidan skulle då kunna vara betydande.

Vi siktar dock i så fall först och främst på ett test av stödninvån vid ca 1156. Skulle inte den nivån heller hålla får indexet nya säljsignaler. Nästa stödnivå ligger då vid ca 1138 men det viktigaste testet på börsens styrka blir i så fall vid stödnivån vid ca 1119. Skulle den stödnivån brytas erhålls långsiktigt viktiga säljsignaler.

Rekommendationen blir alltså för den aktive placeraren att köpa indexet här strax över stödnivån vid ca 1182. Sikta sedan på en uppgång till först och främst motståndet vid ca 1212. Viktigt dock då att bevaka stop lossen om indexet etablerar sig under stödet vid ca 1182.

Skulle OMXS30 stänga under stödet vid ca 1182, särkilt om det skulle ske under en relativt stor handelsaktivitet, rekommenderas däremot försäljning av alla positioner för uppgång. Särskilt för den försiktige placeraren. Skulle indexet senare etablera sig över motståndet vid ca 1212 kan man dock överväga att köpa tillbaka delar av dessa positioner.

Erhålls säljsignalen under 1182 kan den aktive placeraren också välja att blanka indexet. Ta dock då gärna relativt små handelspositioner. Detta med tanke på att den långa trenden fortfarande är uppåtriktad. Använd då också en tajt stop loss. Till exempel om indexet stänger över dagens högsta nivå (vilken den nu kan bli), över 1191, över 1201 eller över 1212. Allt efter var och ens egen riskpreferens.

Att ta position
Handla OMXS30 för uppgång med tex. BNP Paribas MINILONG OMX BP16
Handla OMXS30 för nedgång med tex. BNP Paribas MINISHRT OMX BP3
Analys OMXS30
OMXS30 daily (Källa: TP Trader, öppna diagram i TP Trader)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto