Home > Analys: OMXS30 har fått fler kortsiktiga köpsignaler

Analys: OMXS30 har fått fler kortsiktiga köpsignaler

OMXS30 har den senaste veckan fått fler kortsiktiga köpsignaler då motstånden vid ca 1600 och ca 1628 passerades. Uppgångarna har nu också börjat ske under en något högre handelsaktivitet vilket är uppmuntrande. Under juli är också börsens säsongsmönster positivt. Vi siktar nu främst på att OMXS30 ska gå upp och testa motståndet vid ca 1670. Och kanske också det vid ca 1720. Kortsiktigt intressanta stödnivåer finns vid ca 1628, ca 1600 och ca 1584. Långsiktigt är dock stödet vid ca 1507 betydligt viktigare.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Stockholmsbörsen gick fortsatt upp förra veckan. Vårt svenska storbolagsindex OMXS30 gick 2,8 procent och stängde veckan på 1635,47. I år har OMXS30 därmed hittills gått upp med 11,7 procent. Korrigerat för utdelningar är uppgången 15,4 procent.

Uppgången kom framförallt sedan risken för Grexit nu kortsiktigt verkar vara definitivt avvärjt. Särskilt efter det att det grekiska parlamentet godkänt de reformer som långivarna ställt som krav så verkar det som om det sista av placerarnas oro släppte.

Detta ser vi genom att OMXS30 dagen därefter både bröt över det viktiga motståndet vid ca 1628 och dessutom gjorde det under en relativt hög handelsaktivitet. Börsomsättningen var då 21,2 miljarder vilket är den högsta volymen sedan den 29 juni.

Med Grekland iallafall temporärt avförd från agendan kan placerarnas fokus istället rikta sig på alla bolagsrapporter som nu strömmar in under andra halvan av juli. Halvårsrapporterna har redan orsakat stora upp- och nedgångar på enskilda aktier allt beroende på om analytikernas förväntningar nåtts eller inte.

Generellt verkar det dock som om bolagen är fortsatt duktiga på att effektivisera och skära i kostnader. Men det är få bolag som vågar tro på någon starkare tillväxt den närmaste tiden. Snarare kan en fortsatt dämpning av konjunkturen, framförallt i Kina, riskera att hålla tillbaka försäljningsutvecklingen lite överallt i världen.

Men kortsiktigt kan nog en del av det kapital som lämnade aktiemarknaden under juni månads grekoro nu komma att återvända till börsen. Detta borde kunna göra att OMXS30 får den säsongmässigt så vanliga kursuppgången under juli. Börsen brukar emellertid sedan toppa av under augusti.

Detta säsongmönster skulle nog kunna stämma i år också. För efter en skjuts uppåt nu då alla ska in igen, så kanske placerarna lite senare börja fundera på om aktievärderingarna verkligen är på hållbara nivåer. Särskilt med tanke på att det då troligen ser fortsatt oroligt ut i Kina, att tillväxtutsikterna i övrigt inte ser bra ut och att långräntorna har gått upp en hel del ifrån vårens låga nivåer.

Så man kan ha en viss psykologisk beredskap på att det traditionella säsongmönstret med en stark julibörs, en topp i augusti och en svag utveckling i september/oktober skulle kunna stämma bra i år igen. I så fall kan det bli bra köplägen i oktober för den lite mer långsiktige placeraren.

OMXS30 fick alltså fler kortsiktiga köpsignaler förra veckan då motstånden vid ca 1600 och ca 1628 passerades. Dessutom finns det nu en antydan till ett mer positivt handelsvolymmönster än tidigare. Detta är uppmuntrande inför den kommande utvecklingen.

Vi siktar nu framförallt på en uppgång till motståndet vid ca 1670. Skulle OMXS30 även orka etablera sig över 1670, särskilt om handelsvolymerna fortsätter att vara relativt höga under uppgångsdagarna, siktar vi sedan på ett test av motståndsnivån vid ca 1720.

Det är emellertid först om OMXS30 skulle stänga över 1720 med börsomsättningar på klart över 20 miljarder per dag som indexet får lite mer långsiktigt intressanta köpsignaler. I så fall siktar vi på uppgångar till ca 1750-1800. Men, innan en sådan köpsignal erhållits får vi vara beredda på att marknaden efter att denna uppgångsimpuls i juli är klar, tvärt kan vända ner igen.

Det är därför viktigt att bevaka om indexet får någon typ av reversal- eller säljsignal. Särskilt när vi kommit in i augusti. En annan varningssignal att hålla utkik efter är om nedgångsdagarna helt plötsligt återigen skulle börja ske under en högre handelsvolym än den under uppgångsdagarna. I så fall är det läge att dra ner på riskexponeringen och att tajta till stopparna på alla kortsiktiga uppgångspositioner.

De närmaste stödnivåerna att bevaka på OMXS30 ligger vid ca 1628, ca 1600 och ca 1584. Den långsiktigt viktigaste stödnivån ligger dock vid ca 1507. Skulle indexet etablera sig under detta stöd, under en relativt hög handelsaktivitet, erhålls starka säljsignaler. I så fall siktar vi på en nedgång till stödnivåerna vid ca 1380-1420.

Trenderna på börsen är emellertid för närvarande uppåtriktade. Både den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, och den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, pekar uppåt.

Stochastic-indikatorn är dock på höga nivåer och visar därmed att OMXS30 är överköpt. Det är emellertid ingen säljsignal i sig självt. Men man får då vara beredd på att börsen lättare kan göra nedåtriktade rekyler inom den uppåtriktade trenden. Rekyler som ibland också kan vara starten på en lite större nedgångsrörelse.

Få OMXS30-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

I och med att OMXS30 fått köpsignaler och brutit över motståndet vid ca 1628 under en relativt hög handelsaktivitet så rekommenderar vi den kortsiktige placeraren att vara lite mer försiktig med att agera för nedgång. Även om säljindikationer skulle erhållas indexet. Vänta istället gärna med detta tills nedgångarna börjar ske under en relativt hög handelsvolym igen.

Använd istället eventuella nedgångsrekyler, särskilt om dessa skulle ske under en relativt låg handelsaktivitet, till att köpa indexet för uppgång. Var dock noggrann med att sätta en tajt stopp.

Sätt till exempel en stopp om OMXS30 stänger under dagen dessförinnans lägsta nivå. Men sätt särskilt en stopp om OMXS30 skulle stänga under stödet vid ca 1600. Flytta sedan också upp stoppen allt eftersom positionen visar mer och mer vinst.

För placerare som agerar med lite mer långsiktiga placeringsstrategier rekommenderar vi att man avvaktar tills tydliga och långsiktiga köpsignaler, under stor handelsaktivitet, först erhållits innan köp görs. Börssäsongen under halvåret maj till oktober brukar nämligen vara besvärlig med tvära kast både upp och ned.

Ett alternativt kan kanske vara att avvakta med köp tills i oktober? Då finns det nämligen rent säsongsmässigt goda förutsättningar att kunna göra långsiktiga aktieinvesteringar till låga kursnivåer. Vänta då bara helst på att någon typ av vändningsindikation för uppgång först visat sig i OMXS30.

Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)
Analys OMXS30
OMXS30 (Timdiagram)
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto