Home > Analys: OMXS30 har fått köpsignaler

Analys: OMXS30 har fått köpsignaler

OMXS30 har fått köpsignaler och ligger dessutom i uppåtgående trender. Vi siktar på fortsatta uppgångar till minst 1300-1320, men troligen har indexet goda möjligheter att även gå upp till ca 1400. Kortsiktigt är emellertid indexet överköpt. Använd gärna eventuella nedåtriktade rekyler till köp. Dock är det då mycket viktigt med ett disciplinerat  stop loss användande. Särskilt om OMXS30 skulle stänga under det viktiga stödet vid ca 1234 gäller det att ha en stop loss.

Vårt svenska storbolagsindex OMXS30 gick förra veckan upp med 0,5 procent och slutade på 1290,58. Hittills i år har indexet därmed indexet gått upp med 16,8 procent. Som högst var indexet under veckan uppe på 1300,9 vilket också var ett nytt årshögsta.

Börsen är nu i slutet av rapportperioden för tredje kvartalet där enskilda aktier haft en volatil utveckling beroende på utfallet av rapporterna jämfört med förväntan. Det är framförallt industriföretag som Atlas Copco, SKF och Volvo som gått ner och bankaktier som gått upp. Däremot har börsen som helhet haft en relativt lugn utveckling, vilket är mot bakgrund av rapportperioden och det oroliga statsfinansiella läget i USA faktiskt ganska anmärkningsvärt.

Orsaken till den svenska börsens, och även de övriga världsbörsernas, stabilitet stavas finansiell doping. Det är centralbankerna i främst USA, Japan och EU som trycker nya pengar i rekordartad omfattning och som på det viset håller humöret uppe på världens finansmarknader i dessa ekonomiskt utmanande tider. Fed, BoJ och ECB invaggar alltså placerarna i en (falsk?) känsla av säkerhet. De nytryckta digitala pengarna når dock tyvärr inte ut till den reala ekonomin i någon större omfattning, där de skulle kunna skapa nya investeringar och nya jobb, utan fastnar istället i banksektorn och den finansiella ekonomin. Där trycker de då ner räntorna och pressar upp börskurserna till konstlade nivåer.

Hur länge detta riskabla finansiella experiment kan pågå är svårt att säga, men centralbankerna verkar nu ha målat in sig i ett hörn där de inte kan avsluta sina finansiella stödprogram utan att det får drastiska effekter. Det senaste halvåret har vi dock börjat se ett ökat missförtroende för denna flod av nya pengar i och med att räntemarknaden drivit upp statsobligationsräntorna. Placerarna ser helt enkelt en ökad kredit- och inflationsrisk i dessa längre räntepapper.

För alla kortsiktig aktieplacerare är emellertid alla dessa nytryckta pengar en väldigt positiv faktor. Till och med de aktier som nu gått ner på grund av rapportbesvikelser har troligen goda möjligheter att komma igen. I en aktiemarknad som översvämmas av pengar så förlåter och glömmer man lätt gamla synder. Resonemanget blir då lätt något typ ”nu går det så dåligt för företaget att det inte kan gå sämre” eller ”snart vänder konjunkturen uppåt och då är företaget väl rustat för att tjäna mycket pengar”.

Mer långsiktiga aktieplacerare kan givetvis också ha stor nytta av denna finansiella doping. Det gäller då bara att vara medveten om varför aktierna går upp och passa på att successivt sälja på överdrivna kursuppgångar. Dessa likviditetsdrivna kursuppgångar behöver nämligen inte alls ha något med företagens långsiktiga vinstpotential att göra.

Går vi sedan över till den tekniska analysen kan vi konstatera att OMXS30 fick ytterligare en köpsignal förra veckan när indexet gick över den viktiga motståndsnivån vid ca 1292. Vid genombrottet var dessutom börsens omsättning relativt hög, ca 16,5 miljarder, vilket är klart positivt. Vi har en längre tid siktat på uppgångar på OMXS30 till minst ca 1300-1320 området. I och med att indexet förra veckan var uppe på 1300,9 som högst kan man säga att det målet redan är uppnått.

Eftersom både de kortsiktiga och långsiktiga trenderna är fortsatt uppåtriktade, vi håller just på att klara av både rapportperioden och den säsongsvagaste perioden på hela börsåret utan få kursnedgångar, så är emellertid förutsättningarna goda för att även motståndsområdet vid ca 1320, som kommer ifrån toppen på 1321,6 den 13 juli år 2007, så småningom kommer att brytas. I så fall får OMXS30 nya köpsignaler och då siktar vi på uppgångar till minst ca 1400.

Stochastic-indikatorn visar å andra sidan att OMXS30 är i ett överköpt läge. Såsom vi skrev förra veckans OMXS30-analys så är detta emellertid ingen säljsignal i sig själv då indexet kan fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit in i en stark trend. Däremot kan man nu öka beredskapen på att OMXS30 nu lättare kan göra en nedåtriktad rekyl inom den uppåtgående trenden. En sådan eventuell rekyl kan man då utnyttja som ett köpläge.

På nedsidan har vi ett antal stödnivåer som OMXS30 skulle kunna gå ner och testa. Redan vid ca 1284 har indexet en uppåtriktad trendlinje som ger stöd. Trendlinjen går upp med ca 4 punkter varje dag vilket alltså successivt höjer dess stödområde.

Skulle detta trendlinjestöd inte hålla finns det sedan stödnivåer kring ca 1266-1273 och ca 1253 som har goda möjligheter att hejda eventuella nedgångar. Det viktigaste stödet ligger dock vid ca 1234. Skulle OMXS30 stänga under 1234, särskilt om ett sådant genombrott skulle ske till en relativt hög handelsvolym, får indexet en kraftig säljsignal. Sannolikheten för en sådan säljsignal ser förnärvarande inte särskilt hög ut. Men man vet aldrig, ibland förändras börshumöret snabbt.

Strategin för den kortsiktige aktören föreslås därför fortsatt vara att köpa OMXS30 på nedåtriktade rekyler. Sikta sedan först och främst på uppgångar till ca 1300-1320 området. Skulle sedan OMXS30 stänga över 1322, särskilt om detta skulle ske under en hög handelsaktivitet, kan man sikta på uppgångar till ca 1400. Det är då viktigt med ett disciplinerat stop loss agerande för att rikstagandet ska vara kontrollerat.  Ha definitivt en stop loss om OMXS30 skulle stänga under stödet vid ca 1234.  Flytta sedan upp stop lossen steg för steg allt efter som positionen visar mer och mer vinst.

För den lite mer långsiktige placeraren fortsätter vi att rekommendera att man använda alla lite större uppgångar till att successivt sälja av sina aktieinnehav och lägga sig lite mer likvid.  På längre sikt ser nämligen risknivån relativt hög ut jämfört med börsens uppgångspotential.

Att ta position
Handla OMXS30 för uppgång med tex. BNP Paribas MINILONG OMX BP16
Handla OMXS30 för nedgång med tex. BNP Paribas MINISHRT OMX BNP18
Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto