Home > Analys: OMXS30 har fått köpsignaler

Analys: OMXS30 har fått köpsignaler

OMXS30 ligger i en långsiktigt uppåtgående trend och har nu dessutom fått köpsignaler ur en kortsiktig konsolideringsformation. Uppgångspotentialen ser ut att vara minst upp till ca 1420.

Stockholmsbörsen gick förra veckan upp. Särskilt den indextunga HM-aktien gav särskild god draghjälp åt OMXS30 som gick upp med 2,1 procent till 1382,15. Hittills är därmed årets uppgång på ca 3,7 procent. Skulle man dessutom lägga till utdelningarna i de aktier som ingår i indexet hade utveckling legat på ca 7,5 procent.

OMXS30 har under det senaste dryga året legat i en långsiktigt ganska stabilt uppåtgående trend. Däremot har den lite mer kortsiktiga utvecklingen de senaste månaderna mer kännetecknats av en tålamodskrävande konsolidering mellan ett stödområde vid ca 1318-1329 och ett motståndsområde vid ca 1376-1382. Vi har i tidigare OMXS30-analyser skrivit att förutsättningarna har varit mycket goda att indexet skulle få köpsignaler genom att bryta ut uppåt ur denna kraftsamlande konsolideringsfas.

Detta då andra svenska index som innehåller en korrigering för erhållna utdelningar redan fått motsvarande köpsignaler och för att säsongsmönstret fortfarande är positivt. Men framför allt för att det finns ett stort överskott av riskvilligt kapital på de finansiella marknaderna, som har få andra vettiga placeringsalternativ, och som därför successivt pressar upp de flesta av OECD-ländernas aktiemarknader.

Under förra veckan så fick också OMXS30 äntligen denna köpsignal genom att stänga över motståndet vid ca 1382. Dessutom så skedde genombrott under en relativt hög handelsvolym på drygt 20 miljarder kronor vilket förstärker signalvärdet på köpsignalen. Detta är mycket bra.

Hur långt upp borde då OMXS30 kunna gå? Vi har redan tidigare i slutet av december fått köpsignaler som indikerat en långsiktig uppgångspotential upp till ca 1460-1470. De senaste köpsignalerna indikerar en lite mer kortsiktig uppgångspotential till ca 1420-1450. Dessförinnan stöter dock indexet också på ett gammalt motståndsområde redan kring ca 1390-1400 som kan ställa till lite kortsiktiga problem i uppgången.

Tidigare har också OMXS30 efter ha brutit upp över en årshögstanivå rusat på ett tag för att sedan drabbas av en mer eller mindre stark vinsthemtagningsrekyl. Det har alltså varit lite av två steg framåt och ett steg tillbaka hela tiden. Resultatet har blivit att indexet hackat sig uppåt i en uppåtgående trend med successivt stigande bottnar och stigande toppar. Vi får nu se hur utvecklingen blir. En explosiv rörelse till 1420-1470? Eller en fortsatt ryckig utveckling till kanske ungefär samma nivåer, fast bara lite senare i år?

En faktor som komplicerar den kortsiktiga bilden något är att Stochastic-indikatorn visar att börsen nu är överköpt. Detta är emellertid ingen säljsignal i sig själv då indexet kan fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit in i en stark trend. Man kan däremot då öka beredskapen på att indexet lättare kan göra en nedåtriktad rekyl inom den uppåtgående trenden.

Skulle OMXS30 nu få en kortsiktig nedåtriktad rekyl finns det stödnivåer redan vid ca 1376 och ca 1369. Lite längre ner finns det stödnivåer vid ca 1350 och ca 1342. Men det viktigaste stödområdet ligger nu vid ca 1318-1329.

Det är också först om indexet skulle etablera sig under stödet vid ca 1318 som en långsiktigt viktig säljsignal skulle erhållas. Nedgångar dessförinnan betraktar vi först och främst som potentiellt fina köptillfällen i en långsiktigt uppåtgående trend.

Långsiktigt får man nu dock börja ta sig en funderare. Börsuppgången de senaste åren är framförallt driven av centralbankernas extremt expansiva penningpolitik som manipulerat de finansiella marknaderna och då i synnerhet aktiemarknaderna. Hur länge ska de lyckas med det?

Råvarupriserna har nu börjat gå upp. Kortsiktigt är det bra för börsen då det kan betraktas som konjunkturoptimism och att företagens vinster kanske kan börja stiga lite mer ordentligt i framtiden. Men skulle råvarupriserna börja gå upp för kraftigt kan det riskera driva upp räntorna på de långa obligationer. Det vore inte bra. De långa obligationerna har nämligen inte centralbankerna lika bra kontroll över som de korta räntorna. I så fall skulle de relativt högt värderade aktiemarknaderna kunna komma in i ett väldigt känsligt läge.

Kortsiktigt ser dock allt lugnt ut. Råvarupriserna går upp men långräntorna går snarast ned. Börsens säsongsmönster tillåter en uppåtrörelse i slutet av maj och kanske till och med en liten bit in i juni. Mitten och slutet av juni brukar dock var en typiskt svag börsperiod rent säsongsmässigt. Efter en botten kring midsommar brukar sedan resten sommarperioden vara något starkare. Därav börsordspråket ”köp till sillen och sälj till kräftorna”. Traditionellt äter man ju nämligen sill under midsommarfirandet. Och kräftor fick man förr i tiden börja fiska först i början av augusti.

Enligt min erfarenhet bruka sådan börsordspråk stämma väldigt bra in. Bara inte en massa börsskribenter uppmärksammar dom allt för mycket. För då anpassar sig många börsaktörer givetvis till detta och riskerar då att förstöra säsongmönstret.

Förra året var det däremot ett antal skribenter som uttryckligen skrev att strategin att köpa aktier vid midsommar och sälja i augusti inte stämde. Lysande tyckte jag. För det gjorde mig ännu säkrare på att det skulle stämma in lite extra bra just det året.

Därav min OMXS30 analys den 2013-06-17 om att börsen snart skulle bottna ur och gå bra resten av den sommaren. OMXS30 fick då också en botten den 24 juni på 1109 och toppade av den 14 augusti på 1265. Därför ska det bli spännande att läsa vad diverse börskrönikörer vågar skriva om detta säsongsmönster i år. Törs man skriva något alls?

Vi fortsätter därför att rekommendera kortsiktigt inriktade aktörer att främst köpa OMXS30 vid någon av de så rikligt förekommande nedåtriktade rekylerna. Var sedan beredd att sälja på starka uppgångar de närmaste veckorna. Säsongmässigt brukar börsen nämligen ha en kortsiktig topp i slutet av maj eller i början av juni. Det är också då mycket viktigt att hela tiden vara noggrann med sina stop losser. Om inte förr så ha särskilt en stop loss om OMXS30 skulle stänga under stödet vid ca 1318. Flytta också konsekvent upp din stop loss allt eftersom positionen visar mer och mer vinst.

För mer långsiktiga placerare fortsätter vi också att rekommendera att vara beredd att sälja index och aktieinnehav på större uppgångar. Särskilt då om OMXS30 hunnit komma upp till 1450-1500 nivåerna. Detta då aktiemarknadernas uppgångar framförallt är orsakade av centralbankernas finansiella doping. Och inte av mer långsiktigt hållbara faktorer som till exempel en stark vinsttillväxt hos företagen.

Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)
Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.