Home > Analys: OMXS30 har fått köpsignaler

Analys: OMXS30 har fått köpsignaler

OMXS30 har den senaste veckan fått intressanta kortsiktiga köpsignaler. Skulle indexet dessutom orka etablera sig motståndet vid ca 1410 siktar vi på en uppgång till minst ca 1420-1450 området. En säljsignal skulle dock erhållas om indexet mot förmodan skulle stänga under stödet vid ca 1369-1372. Men ett utbrott uppåt, i den långa trendens riktning, är mycket sannolikare.

Stockholmsbörsen hade förra veckan en stark utveckling. Detta framförallt på grund av Riksbankens oväntat stora reporäntesänkning i torsdags från 0,75 procent till 0,25 procent. OMXS30 gick då upp 1,5 procent till 1399,94. Hittills i år har därmed indexet gått upp med ca 5,0 procent.

Som vi skrev i förra veckans OMXS30-analys så hade indexet då också mycket goda förutsättningar för att vända uppåt. Börsen var översåld och vi har just kommit ur en säsongsmässigt svag börsperiod i slutet av juni. Nu står vi istället inför en säsongmässigt relativt stark fas som brukar hålla i sig en bit in i augusti.

Under veckan fick OMXS30 dessutom ett antal kortsiktiga köpsignaler när motstånden vid ca 1382 och ca 1400 passerades. Börsomsättningen vid den senaste köpsignalen var på ca 14 miljarder, vilket är relativt högt för att vara under sommaren. Det är bra, för det stärker signalvärdet betydligt för denna köpsignal. Indexet var sedan också och testade motståndet vid ca 1410 innan det rekylerade ner till stödet vid ca 1400 igen.

Skulle OMXS30 nu också etablera sig över 1410 motståndet erhålls nya intressanta köpsignaler. Särskilt om detta skulle ske under minst samma börsomsättning som vid förra köpsignalen. I så fall siktar vi på kortsiktiga uppgångar till först och främst ca 1420-1450 området. Redan i december fick dock OMXS30 köpsignaler som indikerade en långsiktig uppgångspotential till minst ca 1460-1470. Så det är ju också fullt möjligt nu under sommaren.

Trenderna på OMXS30 stärker också ett sådant scenario. Både den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, och den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, är uppåtriktade. Vi har också ett tydligt mönster med successivt stigande bottnar och stigande toppar på indexet sedan en lång tid tillbaka.

Stochastic-indikatorn som förra veckan indikerade att börsen var översåld har ännu inte kommit upp till överköpta nivåer. Även om så snart skulle bli fallet är detta emellertid ingen säljsignal i sig självt. Befinner sig indexet i en stark trend kan nämligen indexet stanna kvar i ett överköpt läge en längre tid utan att vända nedåt.

På nedsidan har OMXS30 nu ett kortsiktigt mycket viktigt stödområde vid ca 1369-1372. Skulle indexet mot förmodan etablera sig under detta stöd erhålls en något överraskande säljsignal. I och för sig kommer sedan en långsiktig uppåtgående trendlinje och ger stöd vid ca 1360. Men risken är då att indexet ska ner och testa av stödet vid ca 1342. Eller kanske till och med ned till det långsiktigt mycket viktiga stödet vid ca 1318.

Det är däremot först om OMXS30 skulle etablera sig under stödet vid ca 1318 som en långsiktigt viktig säljsignal skulle erhållas. Nedgångar dessförinnan ser vi först och främst som potentiella köptillfällen.

Under den senare delen av juli börjar de svenska börsföretagens halvårsrapporter dyka upp. Hur väl de möter förväntningarna kommer givetvis påverka börsklimatet en hel del. Men den långsiktigt viktigaste faktorn för börsens humör är sedan några år tillbaka de penningpolitiska stimulanser som centralbankerna stått för med extremt låga räntor och en flod av nytryckta digitala USD och Yen. Denna finansiella doping har skapat ett överskott av riskvilligt kapital som pressat upp börskurserna till allt högre och högre nivåer. Detta kan också att pågå en längre tid till.

Men se upp om de amerikanska långräntorna skulle börja röra sig uppåt kraftigt eller om världsbörserna helt plötsligt skulle börja uppträda mer volatilt. I så fall är risken stor att börsen långsiktigt har nått sitt toppläge. Men innan detta sker är det alltså fullt möjligt att börsen kan fortsätta att gå upp en hel del.

Därför fortsätter vi att rekommendera, även för kortsiktigt inriktade placerare, att hänga med på den långsiktigt uppåtgående trenden och att framför allt fokusera på positioner för uppgång. Det är mycket enklare att alltid agera i trendens riktning.

Köp också helst på nedåtriktade rekyler för att få bäst risk-möjlighetsförhållande. Det är då dock mycket viktigt med en disciplinerad riskhantering och med stop losser. För du vill inte sitta med felaktiga positioner om börsklimatet skulle bli kraftigt försämrat. Var också lite extra försiktig om indexet gått över 1420. Sätt då till exempel lite tajtare stop losser.

Långsiktiga placerare rekommenderar vi liksom tidigare att successivt sälja av och dra ner risknivåerna på större uppgångar. Särskilt om OMXS30 då hunnit komma upp till ca 1450-1500. Detta då aktievärderingarna redan är relativt höga, de finansiella obalanserna är stora och centralbankerna för en långsiktigt mycket riskabel penningpolitik. Allt detta medför nämligen att de långsiktiga risk-möjlighetsförhållandena är klart ansträngda.

Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto