Home > Analys: OMXS30 har fått köpsignaler

Analys: OMXS30 har fått köpsignaler

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 har i år gått upp med marginella 0,5% räknat på indexvärdet i skrivande stund på 993,12. OMXS30 har i början av juni varit nere på 941,11 som lägst vilket också var inom vårt målområde 927-950 för denna nedåtfas.

Det ser nu ut som om OMXS30 har goda möjligheter att få en mer positiv utveckling under sommaren. Kanske det gamla börsordspråket ”köp till sillen och sälj till kräftorna” får sin giltighet i år?

Denna typ av börsordspråk, som exempelvis ”börsen går alltid upp i januari”, brukar enligt min erfarenhet fungera ganska väl de år då de antingen inte uppmärksammas så mycket i media eller de år då de snarast förlöjligas i media.

Skulle vi få en uppgång under sommaren gäller det dock att vara försiktig framåt hösten. Risken är nämligen stor att denna uppgång bara är en uppåtrekyl i en större nedåtgående trend som kan ganska hastigt kan ta vid igen lite senare i år.

Var därför gärna försiktig och ta relativt små postioner om ni köper för uppgång.

Den långa trenden för OMXS30, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är uppåtriktad. Även den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, är uppåtriktad.

Stochastic-indikatorn är nu relativt överköpt vilket indikerar att börsen nu lätt kan utsättas för vinsthemtagningar. Tidigare har vi dock fått köpindikationer både i Stochastic- och MacD-indikatorerna.

OMXS30 har fått en köpsignal när indexet stängde över 1 004 förra veckan. OMXS30 har nu ett mindre mostånd vid ca 1 016 där det slår i en nedåtgående trendlinje.

Möjligheten bedömmer vi dock som relativt stor att OMXS30 kommer att gå över även detta motstånd och troligen testa motståndsnivåerna kring ca 1 033 och ca 1 055. OMXS30 har de närmaste stödnivåer vid ca 971, ca 960 och ca 941.

Vi har i vår analys av OMXS30 den 8 juni rekommenderat mindre positioner för uppgång om indexet skulle stänga över 1 004 med stop loss om OMXS30 skulle stänga under 990. Detta gäller fortfarande.

Blir man utstoppad kan man sedan försöka köpa mindre positioner för uppgång om OMXS30 skulle komma ner till 971-980 området. Nu med en stop loss om indexet stänger under 969.

Gernerellt gäller alltså nu att köpa små postioner för uppgång på eventuella nedåtrekyler. Sikta sedan på uppgångar till ca 1 030-1 050. Flytta upp stop lossen allt eftersom positionen visar mer och mer vinst.

OMXS30 (Dagsdiagram)
OMXS30 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.