Home > Analys: OMXS30 har fått kortsiktiga köpsignaler

Analys: OMXS30 har fått kortsiktiga köpsignaler

OMXS30 fick förra veckan kortsiktiga köpsignaler. För att få mer långsiktigt intressanta köpsignaler behöver indexet dock etablera sig över motståndsområdet vid ca 1376-1382. Förutsättningarna för det är emellertid mycket goda då den långsiktiga trenden är uppåtriktad och då det dessutom finns ett stort och ökande överskott av riskvilligt kapital på finansmarknaderna.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Stockholmsbörsen gick förra veckan upp under periodvis relativt hög handelsaktivitet. Vårt svenska storbolagsindex OMXS30 gick upp med 1,4 procent till 1360,40. Årets uppgång är därmed 2,0 procent.

Under veckan kom det också en strid ström av delårsrapporter. Bland bolagen som ingår i OMXS30 har det oftast skett vinstuppgångar jämfört med första kvartalet förra året. Även om vinsterna varit något under analytikernas förväntningar så är det positivt att vinstbotten verkar ha passerats. Bland de större bolagen har hittills Ericsson, SEB och Volvo haft de största vinstförbättringarna.

Säsongsmässigt så kommer dock börsen snart in i lite besvärligare tider. Det gamla börsordspråket ”sell in may and stay away” har tyvärr en hel del statistiskt belägg. Många undersökningar visar att om man säljer sina aktier i maj och köper tillbaka dom i oktober/november så får man en betydande överavkastning jämfört om man behåller aktierna hela året. Exakt säljdatum och exakt återköpsdatum varierar i lite olika undersökningar, men tendensen är tydlig. Om man säljer någon gång i maj och köper tillbaka aktierna på senhösten får man en överavkastning.

Men det fungerar om man gör det varje år under en längre tid, säg minst 10 år. Det inte säkert att det lönar sig varje år. Ett sätt att hantera detta är att under maj månad vara extra vaksam på eventuella säljsignaler, ta hem vinsten snabbare på uppgångar och då dra ner aktieexponeringen något även på mer långsiktiga aktieinnehav.

Den långsiktiga trenden för OMXS30 ser emellertid fortsatt stark ut. Indexet har ett tydligt mönster av successivt stigande bottnar och stigande toppar. Den långa trenden på OMXS30, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, har också varit uppåtriktad sedan januari 2013. OMXS30 dessutom tidigare fått köpsignaler som indikerar en uppgångspotential till minst 1460-1470 på lite längre sikt.

Den underliggande styrkan på börsen kommer av att det finns ett stort och ökande överskott av riskvilligt kapital. Detta kommer i sin tur framförallt ifrån centralbankerna i USA och Japan som tryckt nya digitala pengar i rekordartad omfattning de senaste åren. Även vårt europeiska ECB har då och då gjort samma sak. Räntorna är mycket låga och placeringsalternativen få som kan ge någon rimlig avkastning för de överlikvida finansiella institutionerna. Mycket kapital letar sig då till aktiemarknaderna som pressas upp till konstlat allt högre och högre nivåer. Trots att de långsiktigt fundamentala förutsättningarna är minst sagt osäkra.

Men som trendföljande aktietrader är det bara att tacka och ta emot. ”The trend is your friend…” bara man är noggrann med att använda stop losser. För trenden är ens vän ”…until the end when it bends”.

Vad vi har att se fram emot är troligen också ett ökat antal uppköp på börsen. Även företagen börjar nu bli överlikvida och verkar nu också bli översköljda av affärsförslag från diverse corporate finance-avdelningar. Så som aktieplacerare kan det vara extra intressant att börja leta uppköpskandidater. Några förslag kan vara Betsson, Björn Borg, Concentric, Husqvarna, Medivir, Nordnet, Note, Oriflame, Partnertech, Readsoft, Semcon, Swedish Match och Tele2.

På lite mer kortsikt ligger däremot indexet i ett konsolideringsområde mellan ett stödområde vid ca 1318 och ett motståndsområde kring ca 1376-1382. Man kan säga att indexet ligger och tar igen sig efter de tidigare uppgångarna. Det är snarast ett styrketecken att reaktionen, vinsthemtagning, på de tidigare uppgångarna sker i form av att indexet står stilla. I en mindre stark marknad, särskilt med tanke på oroligheterna i Ukraina, skulle börsen lika gärna kunnat ha gått ner kraftigt.

Inom detta konsolideringsområde har det dock börja hända en del intressanta saker. Förra veckan fick OMXS30 en kortsiktig köpsignal när det från ett översålt läge gick upp kraftigt och då även stängde över motståndet vid ca 1352. Nu står indexet strax under kortsiktiga  motståndsnivåer vid ca 1369 och ca 1373. På lite längre sikt är det dock mycket viktigare om motståndsområdet vid ca 1376-1382 skulle passeras. Och då gärna helst under en relativt hög handelsaktivitet.

För etablerar sig OMXS30 över 1382 under en en börsomsättning på gärna minst 20 miljarder per dag så erhålls nya starka och långsiktigt viktiga köpsignaler. Utbrott ur konsolideringsintervall sker också oftast i den långa trendens riktning. I det här fallet alltså uppåt.

Får OMXS30 denna köpsignal så siktar vi i första hand på uppgångar till ett motståndsområde kring ca 1390-1400. Det senaste året har nämligen nya årshögsta noteringar ofta följts av mer eller mindre kraftiga rekyler. Så uppgången till vårt mer långsiktiga målområde vid ca 1460-1470 riskerar att bli fortsatt ryckig.

OMXS30 har kortsiktiga stödnivåer vid ca 1350-1352, ca 1329 och ca 1318. Troligtvis har dessa stödnivåer, särskilt det vid ca 1318, goda möjligheter att fånga upp eventuellt nedåtriktade rekyler. Vi ser snarast sådan nedgångar som bra inköpstillfällen inom den mer långsiktigt uppåtgående trenden. Det är först om OMXS30 mot förmodan skulle etablera sig under den långsiktigt mycket viktiga stödnivån vid ca 1276 som några långsiktigt riktigt allvarlig säljsignaler skulle erhållas. Särskilt om detta skulle ske under hög omsättning på börsen.

Så länge detta inte har skett rekommenderar vi kortsiktigt inriktade aktörer att köpa OMXS30 och enskilda aktier främst på de så rikligt förekommande nedåtriktade rekylerna. Särskilt om indexet rekylerat ned till i närheten av en stödnivå, blivit översålt och gärna också fått någon form av vändningssignal. Väldigt viktigt är det dock att kombinera detta med ett disciplinerat använda av stop losser. Flytta sedan också upp din stop loss allt eftersom positionen visar mer och mer vinst.

För lite mer långsiktiga placerare tror vi det en god idé att allt eftersom sälja av index- och aktieinnehav på alla lite större uppgångar de närmaste månaderna. Särskilt om OMXS30 då hunnit komma upp till ca 1450-1500.

Börsuppgångarna de senaste åren är nämligen framförallt drivna av centralbankernas extremt expansiva penningpolitik. Och inte av en kraftigt ökad ekonomisk aktivitet i världsekonomin. Skuldobalanserna världen över är därför också på många sätt mycket stora. Som en följd av det blir tyvärr risken ganska stor att detta riskabla finansiella experiment förr eller senare kommer sluta med en rejäl baksmälla. När vet vi dock inte. Men vi kommer att kunna se det tydligt i diagrammen när det väl börjar inträffa.

Prenumerera kostnadsfritt på våra Analyser!

Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto