Home > Analys: OMXS30 har fått kortsiktiga köpsignaler

Analys: OMXS30 har fått kortsiktiga köpsignaler

OMXS30 fick förra veckan flera kortsiktiga köpsignaler. Uppgången har dock hittills skett under en relativt blygsam handelsaktivitet vilket gör att det mer långsiktiga signalvärdet av dessa köpsignaler tyvärr är tveksamt. OMXS30 nu överköpt och ligger strax under motståndsområden vid ca 1491 och ca 1510. Oktober är dessutom en volatil börsmånad där kasten ofta kan vara snabba och stora. Så det gäller att vara vaksam. Stödnivåer finns vid ca 1472 och ca 1460. De långsiktigt viktigaste stödnivåerna finns dock vid ca 1369-1380.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Stockholmsbörsen gick förra veckan kraftigt upp men dock under en relativt låg handelsaktivitet. Storbolagsindexet OMXS30 avancerade till 1483,74, vilket innebar en uppgång på hela 5,0 procent. Hittills i år är därmed utvecklingen för OMXS30 återigen blivit positiv med en uppgång på 1,3 procent. Räknar man också med aktieutdelningar så är indexet upp med 4,7 procent.

Svängningarna fortsätter alltså att vara stora på börsen. Detta är typiskt för oktober och något som vi tidigare också varnat för i våra analyser. Tyvärr har emellertid det negativa handelsvolymmönstret fortsatt att hålla i sig. Det vill säga att handelsaktiviteten under nedgångsdagarna ofta är minst lika stor som under uppgångsdagarna.

Detta är ett tecken på att de större och långsiktig investerarna är relativt passiva under uppgångsfaserna. Det finns alltså ännu inget stort och starkt bakomliggande köpintresse i marknaden. Som skulle kunna ha kraft att på ett mer beständigt sätt lyfta upp kursnivåerna till nya höga höjder.

Den låga handelsaktiviten under uppgångsdagarna indikerar snarast att handeln då domineras av kortsiktiga aktörer som nästa vecka lika gärna kan sälja samma aktier med minst lika stor intensitet. Effekten blir då en slagig och volatil marknad där det är lätt att bli lurad om man inte är väldigt observant.

En delförklaring till den starka uppgången som skett den senaste dryga veckan är att många kortsiktiga aktörer kan ha påverkats av de omfattande skriverierna kring den kontroversiella ekonomen Martin Armstrongs prognoser. Han har förutspått en ny finansiell kris som skulle börja den 1 oktober i år. Han påstås tidigare ha förutsett den stora börskraschen i oktober 1987, börsraset i Japan 1989, den ryska börskraschen 1998 och it-kraschen 2001.

Så även om alla kanske inte har varit riktigt övertygade om att han skulle få rätt den här gången så har nog många kortsiktiga aktörer lagt sig neutrala eller i alla fall valt att vara väldigt försiktiga med större uppgångspositioner kring den 1 oktober. En del kanske till och med låg positionerade för nedgång på grund av hans prognoser?

Men när ingenting stort negativt hände den 1 oktober så låg ju många kortsiktiga placerare då helt fel. Så då blir det fullt naturligt att marknaden sedan vänder kraftigt uppåt när alla dessa positioner ska justeras. Men också fullt naturligt att uppgångarna då sker under en relativt nedgångsdagarna inte speciellt hög handelsaktivitet. För det är ju samma aktörer som vänder på i princip samma positioner.

De lite mer långsiktiga institutionella placerare som hanterar de riktigt stora kapitalmassorna vill nog helst avvakta alla delårsrapporter som kommer att publiceras de närmaste veckorna innan de agerar i någon större omfattning.

I USA har rapportperioden redan börjat. I Sverige kommer den igång på allvar på fredag då SKFs rapport presenteras. Kanske kan börsen efter rapporterna börja välja väg på ett mer beständigt sätt?

Dessutom får amerikanska börsbolag efter att de lagt fram sina bolagsrapporter återigen börja återköpa sina egna aktier. De får nämligen inte göra det 30 dagar innan respektive rapport. Aktieåterköpen, som alltså snart börjar komma igång igen, uppgår till ca 20 miljarder kronor per dag. Vilket på marginalen kan påverka det amerikanska, men antagligen även det internationella, börsklimatet en hel del.

Säsongsmässigt så befinner vi oss dock fortfarande i den besvärliga månaden oktober där utvecklingen ofta är väldigt volatil. Många större börsnedgångar genom tiderna har emellertid med buller och bång avslutats just i denna månad. Vilket gör att oktober också går under benämningen baisse-dödarmånaden nummer ett. Vi får se om det blir så i år också.

Under veckan har emellertid OMXS30 fått ett antal kortsiktigt intressanta köpsignaler. Detta då motstånden vid ca 1420, ca 1444 och ca 1460 brytits. Tyvärr har uppgångarna skett under en relativt låg handelsvolym vilket gör att det lite mer långsiktiga signalvärdet av dessa köpsignaler än så länge är ytterst tveksamt.

OMXS30 närmar sig nu också det viktiga motståndsområdet vid ca 1510. Ska indexet orka passera även denna motståndsnivå? Skulle det i så fall ske under en relativt hög börsomsättning, gärna med minst 25 miljarder per dag, erhålls en långsiktigt mycket intressant köpsignal. Om börsomsättningen i stället skulle fortsätta att vara låg så blir läget betydligt mer osäkert. Indexet får då troligen redan stora problem att bryta över motståndet vid ca 1550.

Stochastic-indikatorn visar dock att OMXS30 redan nu börjar bli klart överköpt. Därför är det också inte särskilt självklart att indexet ens ska orka upp till 1510. Särskilt med tanke på att börsuppgången hittills skett under en så låg handelsaktivitet. OMXS30 har också en kortsiktigt intressant motståndsnivå redan vid ca 1491.

Börsen ser därför just nu ut att vara i ett väldigt känslig läge om det skulle komma några lite mer betydelsefulla negativa nyheter.

OMXS30 har kortsiktiga stödnivåer vid ca 1472, ca 1460, ca 1441-1444 och ca 1420. Skulle indexet bryta under någon av dessa stödnivåer med en relativt hög handelsaktivitet, typ med börsomsättningar på minst 25 miljarder per dag, erhålls ganska starka säljsignaler. I så fall är det stor risk att OMXS30 minst ska ned och testa de långsiktigt viktiga stödområdet vid ca 1369-1380.

Eventuella säljsignaler som erhålls under en relativt låg börsomsättning behöver dock inte alls innebära en lika stor kursfallsrisk.

Få OMXS30-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

Utvecklingen på OMXS30 har förutsättningar att kunna fortsätta att bli väldigt volatil de närmaste veckorna. Vi fortsätter därför också att rekommendera att man även vid kortsiktig handel ska ta mindre positioner än vanligt och att sätt tajta stoppar.

Agerar man i linje med de senast erhållna kortsiktiga köpsignalerna så sätt en stopp, om inte förr, så gärna i alla fall om OMXS30 skulle stänga under stödet vid ca 1472. Indexet är nämligen överköpt och handelsvolymmönstret är negativt.

Skulle OMXS30 bryta ner under någon stödnivå, till exempel den vid ca 1472, och få en säljsignal kan man ta en position för nedgång. Var dock även då mycket noggrann med att sätta en tajt stopp. Till exempel strax över dagen innans högsta indexnivå.

För mer långsiktiga placeringar gäller det dock att nu börja öka uppmärksamheten på eventuella köplägen. Särskilt om börsen nu i oktober skulle börja gå ner kraftigt, men under en ganska låg handelsvolym, bli översåld och sedan börja gå upp under klart högre handelsaktivitet. Då erhålls nämligen mycket intressanta långsiktiga köptillfällen.

Halvåret november till april är ju sedan som bekant rent statistiskt sett det absolut bästa börshalvåret.

Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)
Analys OMXS30
OMXS30 (Timdiagram)
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto